Solplanet x AeroFix

UE impune protejarea muncitorilor care lucreaza in strainatate

1505.jpg In urmatorii doi ani, Romania va trebui sa isi armonizeze legislatia cu noile norme UE privind detasarea lucratorilor.
Consiliul de Ministri al UE a adoptat noile norme de punere in aplicare a directivei 96/71/CE privind detasarea lucratorilor. Romania si celelalte state membre au la dispozitie 2 ani si 20 de zile pentru a-si armoniza legislatia cu noile dispozitii, imediat ce acestea sunt publicate in Jurnalul Oficial al UE.
Directiva privind detasarea lucratorilor stabileste masuri de protectie a drepturilor sociale ale lucratorilor detasati si de prevenire a „dumping-ului social”, prevazand obligatia statelor membre de a se asigura ca actele cu putere de lege si actele administrative ale tarii-gazda sunt aplicabile lucratorilor detasati.
Noua directiva adoptata de Consiliul de Ministri al UE, are in vedere punerea in aplicare a celor de mai sus si va contribui la o mai buna implementare a acestor norme, in special in sectoare precum constructiile si transportul rutier. De asemenea, ea va imbunatati protectia drepturilor lucratorilor detasati prin prevenirea fraudei, mai ales in ceea ce priveste lanturile de subcontractare.
„Adoptarea Directivei de punere in aplicare a normelor UE privind lucratorii detasati transmite un semnal clar ca Europa nu accepta frauda si abuzurile impotriva lucratorilor detasati sau alte forme de dumping social”, a declarat comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor. „Recomand insistent statelor membre sa puna in aplicare aceste norme cat mai curand posibil”, a adaugat oficialul european.
Noua directiva obliga intreprinderile care efectueaza detasari sa desemneze o persoana de contact pentru asigurarea legaturii cu autoritatile de aplicare a legii; sa declare identitatea, numarul lucratorilor care urmeaza a fi detasati, datele de inceput si de incheiere ale detasarii, adresa locului de munca si natura serviciilor; sa puna la dispozitie documentele de baza, cum ar fi contractele de munca, fisele de salariu si fisele de pontaj ale lucratorilor detasati.

Sus