Măsura de reducere a TVA-ului la 5% pentru locuințele care nu depășesc suma de 140.000 euro, echivalent în lei, ar fi fost menită, cel puțin în teorie, să vină în sprijinul cumpărătorilor de locuințe.
Însă, unii dezvoltatori au mărit prețurile în mod nejustificat și speculativ la 140.000 euro pentru apartamentele care înainte valorau sub 100.000 de euro, atrage atenția deputatul Cătălina Ciofu.
„În mod normal, în urma inflației și a scumpirii materialelor prime, prețul ar fi trebuit crescut între 10-15% maxim. Însă, procentul s-a dublat sau chiar s-a triplat în unele cazuri. Scopul actului normativ a fost altul, însă, din păcate, nu toată lumea a avut de câștigat, ci mai degrabă dezvoltatorii imobiliari. Aceștia nici măcar nu au investit în diverse facilități suplimentare pentru clienții finali, cum ar fi fost cazul. De asemenea, clienții nu au de câștigat, pentru că prețurile nu fost mai mici ci, dimpotrivă, au crescut cu 30-40%. Nu au acces la locuințe mai calitative și la mai multe facilități”, mai explică deputatul.
Care este reacția statului
Legat de această problemă de pe piața imobiliară, ministrul Economiei, Florin Spătaru, a declarat într-o notă informativă că în această perioadă este în desfășurare un control tematic privind respectarea prevederilor legale de către dezvoltatorii imobiliari.
De asemenea, la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) vor continua controalele bazate pe analize ale riscului fiscal.
Totodată, Agenția va colabora cu celelalte instituții competente pentru prevenirea și combaterea fenomenelor care afectează societatea și economia, asigură reprezentanții Ministerului Finanțelor.
Nivelul de evaziune monitorizat de ANAF este cel de „construcții și materiale de construcții”.
În perioada ianuarie 2021 – martie 2022, ANAF a verificat 2.080 de contribuabili cu activitate în domeniul menționat, fiind cuantificate implicații fiscale în valoare totală de peste 192 milioane de lei și au fost înaintate organelor de urmărire penală 68 de acte de sesizare penală. Totodată, au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de peste 7,66 milioane de lei, au fost confiscate sume în cuantum de 188.000 lei, iar în 20 de cazuri s-a dispus suspendarea activității.
În acest context al majorării prețurilor este de menționat faptul că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) nu are posibilitatea legală de a analiza relațiile dintre profesionişti și nici fluctuațiile prețurilor.