Oferte locuri de munca top

Trump va impune tarife daca UE nu cumpara mai mult petrol si gaze din SUA

Președintele ales Donald Trump va impune tarife pentru Uniunea Europeană dacă statele membre nu cumpără mai mult petrol și gaz american, scrie Bloomberg.

Uniunea Europeană ar trebui să-și reducă deficitul uriaș față de Statele Unite prin achiziționarea masivă de petrol și gaz, altfel vor fi aplicate tarife, a scris Trump pe platforma Truth Social.

Statele Unite sunt cel mai mare producător mondial de petrol brut și cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate (GNL). Cumpărători de LNG, inclusiv UE și Vietnam, au discutat deja despre achiziții suplimentare de combustibil din SUA, parțial pentru a evita tarifele.

„Suntem bine pregătiți pentru posibilitatea ca lucrurile să se schimbe cu o nouă administrație americană”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock după o întâlnire a Grupului celor Șapte, desfășurată în Italia, la sfârșitul lunii noiembrie. „Dacă noua administrație din SUA va promova o politică de tip America First  în domeniile climatului sau comerțului, răspunsul nostru va fi Europa Unită.”

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sugerat luna trecută că importurile din SUA ar putea înlocui consumul de GNL rusesc al blocului european.
„GNL este unul dintre subiectele pe care le-am abordat”, a spus von der Leyen după o convorbire telefonică cu Trump. „Încă primim o cantitate semnificativă de GNL din Rusia. Și de ce să nu-l înlocuim cu GNL american, care este mai ieftin și reduce prețurile noastre la energie?”

SUA sunt deja cel mai mare furnizor de GNL al Europei, însă importurile din Rusia rămân pe locul doi.

Oficialii UE caută modalități de a reduce influența Moscovei, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă, deși gazele livrate prin conducte și GNL-ul rusesc rămân în mare parte în afara regimului de sancțiuni.

Blocul va analiza măsuri potențiale când va discuta un nou pachet de sancțiuni luna viitoare, dar impunerea unor restricții stricte rămâne dificilă, potrivit unei surse familiare cu subiectul, care a vorbit sub anonimat, citată de Bloomberg.

Cu toate acestea, UE s-a pregătit pentru posibilitatea de a ajunge într-un război comercial cu Washington. Noul instrument anti-coerciție al UE întărește apărarea comercială și permite Comisiei să impună tarife sau alte măsuri punitive ca răspuns la astfel de restricții motivate politic.

UE a adoptat, de asemenea, un regulament privind subvențiile externe, care îi permite Comisiei să împiedice companiile străine ce beneficiază de ajutoare de stat incorecte să participe la licitații publice sau la tranzacții de fuziuni și achiziții în interiorul blocului, printre alte măsuri.

Trump are mai multe nemulțumiri față de UE și a criticat Europa pentru cheltuielile insuficiente în domeniul apărării și pentru deficitul comercial dintre SUA și UE. El a numit odată Bruxelles-ul, sediul instituțiilor europene, un „iad”, iar mai recent a afirmat că i-a spus unui membru NATO că ar lăsa Rusia să facă „ce vrea” dacă nu și-ar atinge țintele de cheltuieli pentru apărare.

Trump a mai făcut amenințări legate de tarife către China și Canada și este concentrat asupra națiunilor care au deficite comerciale cu SUA.

Europa este deja principala destinație pentru GNL american, cu mai mult de jumătate din livrările de anul trecut ajungând pe continent.

De asemenea, SUA au devenit un important exportator de petrol brut în ultimul deceniu, cu destinații precum Canada, țări din Europa și Asia.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus