Trimisi in judecată pentru un bloc construit si intabulat ilegal

Mai multe persoane, printre care se numără actualul primar, dar și foști funcționari din cadrul primăriei unui municipiu, au fost trimise în judecată, în stare de libertate, deoarece au emis documente în condiții de nelegalitate pentru un proiect ce viza construirea și extinderea unei clădiri.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată a următorilor:

* Harabagiu Gabriel Vasile, la data faptelor viceprimar al municipiului Iași  – infracțiuni de fals intelectual și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit;

* Chirica Mihai, la data faptelor și în prezent primar al municipiului Iași – complicitate la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, un folos necuvenit și fals intelectual în formă continuată (două acte materiale);

* Brândușescu Anca-Nora, arhitect-șef al municipiului Iași și șefă a Direcției de Arhitectură și Urbanism, în sarcina căreia s-au reținut infracțiunile de fals intelectual și abuz în serviciu;

* Popa Mariana, registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași – infracțiunea de abuz în serviciu;

* SC Flux S.R.L și administratorul societății –  complicitate la fals intelectual și complicitate la două infracțiuni de abuz în serviciu.

Noua zona industriala, pe mai mult de 2 hectare

În exercitarea atribuțiilor de înlocuitor al primarului, Harabagiu Gabriel Vasile, la acea dată viceprimar al municipiului Iași, beneficiind de ajutorul primarului Mihai Chirica, ar fi dispus/semnat documente, cu încălcarea legii și prin atestarea unor împrejurări contrare realității, în procedura de atestare a construirii, respectiv a extinderii unei clădiri din municipiul Iași.

Blocul ar fi fost construit și intabulat ilegal de către SC Flux SRL, cu mai multe niveluri față de cele prevăzute în autorizație, iar suprafața imobilului este mai mare decât cea din autorizație, fiind încălcat planul urbanistic zonal.

La emiterea documentelor în condiții de nelegalitate ar fi participat și Anca-Nora Brândușescu, la acea vreme arhitect șef al municipiului Iași.

Intabularea imobilului în cartea funciară s-ar fi efectuat în baza certificatului de atestare a edificării/extinderii construcției, datat 10.10.2018, emis de municipiul Iași.

Cu privire la certificatul respectiv, din materialul probator administrat în cauză ar fi rezultat existența, pe parcursul derulării procedurilor de atestare a construcției, a trei variante diferite din punctul de vedere al conținutului sau al persoanelor care au semnat certificatul, toate variantele având același număr de înregistrare și aceeași dată.

Viitoare hale pentru productie si depozitare

Pe baza certificatului emis de primărie, Mariana Popa, în calitate de registrator în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, ar fi admis cererea de intabulare cunoscând că documentele care o însoțeau nu reflectă situația reală a clădirii și că, în mod legal, această cerere ar fi trebuit respinsă, așa cum aceeași inculpată o făcuse de altfel anterior.

Emiterea certificatului de atestare a creat, pentru societatea beneficiară SC Flux SRL, posibilitatea de a înscrie dreptul de proprietate asupra imobilului în cartea funciară și de a proceda la vânzarea apartamentelor din respectivul imobil, cu obținerea de foloase necuvenite.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași.

Procurorii precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

2 Comentarii

  1. Dan Copacian said:

    Cine ar fi trebuit să oprească executarea lucrărilor?
    Citez din Legea Nr. 50/1990 (actualizată):
    Art. 12. – (1) Autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acţiunii DE CĂTRE PREFECT, în urma activităţii de control a INSPECTORATULUI DE STAT ÎN CONSTRUCŢII – I.S.C.
    (2) O dată cu introducerea acţiunii se pot solicita instanţei judecătoreşti suspendarea autorizaţiei de construire sau desfiinţare şi OPRIREA executării lucrărilor, până la soluţionarea pe fond a cauzei.
    S-a respectat legea?

Sus