Trei autostrăzi au undă verde din partea majorității senatorilor: autostrăzile București – Brașov, Brașov – Bacău și Autostrada Nordului. Acestea au fost aprobate în ședința de ieri a Senatului.
Cu toate că Autostrada București – Brașov a primit un aviz negativ din partea unei comisii de specialitate, și chiar un raport de respingere din partea Comisiei pentru transporturi și infrastructură, proiectul a fost aprobat cu 78 de voturi pentru, din cei 80 de senatori prezenți. Doar două voturi au fost împotriva proiectului.
Pentru această autostradă, parlamentarii au propus ca în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii propuse, Guvernul să fie obligat să înființeze o societate pe acțiuni cu obiect de activitate proiectarea și construirea Autostrăzii București – Brașov.
Această societate ar urma să aibă denumirea de Compania Națională pentru Construirea Autostrăzii București – Brașov S.A.
Noua companie va prelua proiectele de infrastructură, inclusiv cele aflate în faza de pregătire, în legătura cu Autostrada București – Brașov, de la CNADNR.
La rândul ei, și Autostrada Brașov – Bacău a fost avizată negativ de comisiile de specialitate, fapt care nu i-a oprit pe cei 71 de senatori prezenți la ședință să voteze în unanimitate pentru acest proiect.
Noul tronson de drum ar realiza conectarea regiunii Transilvaniei cu Moldova, precum și conectarea infrastructurii a cel puțin nouă județe: Bacău, Harghita, Brașov, Prahova, Ilfov, București, Călărași, Ialomița și Constanța.
Importanța construirii autostrăzii este susținută și de către CNAIR, în cadrul programului de asistență PASSA, încheiat cu Banca Europeană de Investiții(BEI), unde se arată că singura autostradă peste Carpații Orientali care se califică pentru finanțarea din fonduri europene este Brașov – Bacău, fiind singura variantă rentabilă de legare a Ardealului de Moldova.
Autostrada Nordului a fost avizată negativ de către comisiile de specialitate, unul dintre motive fiind faptul că nu au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. Cu toate acestea, 69 de senatori au votat pentru și doar unul a votat împotriva proiectului.
Inițiativa legislativă propune ca, prin lege, să se aprobe executarea obiectivului de investiții Autostrada Nordului, pe ruta: Vama Petrea – Satu Mare – Baia Mare – Dej -Bistrița – Vatra Dornei – Suceava.
Inițiatorii proiectului de lege susțin că existența unei autostrăzi va contribui semnificativ la dezvoltarea sustenabilă a României pe termen lung, prin creșterea conectivității intermodale între regiuni, accesul populației și al mediului de afaceri la rețeaua de transport și susținerea dezvoltării regiunilor cu potențial de creștere economică.
Citiți și:
Revizuirea solutiilor tehnice a redus numarul de poduri si pasaje pe un traseu
Bucuresti: Peste doua saptamani incepe construirea unui bloc cu 8 etaje
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.1/ martie 2019