Urare An Nou 2024

Trebuie pregătită calea pentru clădirile cu consum energetic aproape de zero

Steven Borncamp, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC)

Steven Borncamp, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC)

Clădirile “verzi”, foarte eficiente energetic, devin din ce în ce mai populare şi în România, în parte şi sub influenţa directivei europene privind performanţa energetică a clădirilor, care va impune ca toate clădirile construite după 2020 să aibă un consum de energie aproape de zero, măsura aplicându-se chiar mai devreme (după 2018) în cazul clădirilor publice. Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie termenul 2020, există riscul ca unele state membre ale Uniunii Europene să ceară prelungirea termenului de implementare. “Ne aşteptăm ca România să opună rezistenţă şi să solicite un standard mai lax”, şi-a exprimat îngrijorarea Steven Borncamp, preşedintele Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC).
În opinia sa, până în 2020, România trebuie să continue paşii pentru încurajarea clădirilor cât mai eficiente energetic, nu să solicite o amânare. Mediul de afaceri şi-a manifestat deschiderea pentru clădirile verzi.
Dacă iniţial conceptul de clădire “verde” a fost aplicat în România pentru clădirile de birouri, acum fenomenul se răspândeşte şi în cazul ansamblurilor de locuinţe. Până acum, RoGBC a certificat două proiecte rezidenţiale “verzi”: ansamblul Vision dezvoltat de Studium Green la Cluj-Napoca şi Amber Gardens, dezvoltat de Alesonor în Tunari, judeţul Ilfov. Un al treilea proiect este precertificat, iar discuţiile continuă cu alţi 25 de dezvoltatori, precizează reprezentantul RoGBC.
O problemă sistemică în România este dată de faptul că în certificatul de performanţă energetică pentru clădiri nu se realizează o diferenţiere între o clădire eficienţă energetic şi o casă pasivă, acesta reprezentând un nivel superior. Ambele ar figura în clasa energetică A. În opinia preşedintelui RoGBC, ar trebui să existe mai multe subclase A, aşa cum la electrocasnice se aplică A+ , A++, A+++.
RoGBC a mai propus băncilor un sistem de ipotecă verde, prin care să fie acordate credite la dobânzi mai mici pentru achiziţionarea de case “verzi”, în baza argumentului că acestea presupun costuri de întreţinere mai mici faţă de casele standard, fapt ce diminuează riscul ca beneficiarul să nu mai aibă banii pentru plata ratelor la bancă.
Până acum o singură bancă a acceptat să intre în acest program, dar continuă negocierile şi cu alte instituţii bancare, precizează Steven Borncamp.
La propunerea RoGBC, Primăria Cluj-Napoca a acceptat în 2013 să acorde reduceri la impozitul pe proprietate în cazul clădirilor “verzi”. Măsura a fost adoptată recent şi la Timişoara. Alte 20 de municipalităţi şi-au manifestat interesul pentru un astfel de sistem de încurajare a construcţiilor de “verzi”, precizează domnul Borncamp.

Sus