Oferte locuri de munca top

Traian Basescu: Economia trebuie sa fie competitiva pentru a supravietui in zona euro

279.jpg Fara o economie competitiva, sansele celor care doresc sa intre in zona euro, de a supravietui si de a-si continua evolutia in zona euro sunt extrem de mici, a afirmat Traian Basecu, Presedintele Romaniei, saptamana trecuta la Receptia de Anul Nou organizata de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.
Trei dintre criteriile de la Maastricht sunt indeplinite in momentul de fata iar un al patrulea si un al cincilea criteriu sunt foarte aproape de a fi indeplinite. Romania are anul acesta sansa sa indeplineasca toate cele cinci criterii care sa o califice pentru intrarea in zona euro. Dar, trebuie sa se uite bine la economia ei, sa vada daca este suficient de competitiva pentru a intra in zona euro.
Presedintele a subliniat ca obiectivul major al programelor pe care le avem cu institutiile financiare internationale are trebui sa fie competitivitatea. „Cresterea competitivitatii trebuie sa fie obiectivul major al actiunii interne a Guvernului”, a afirmat Traian Basescu.
Sectorul privat este competitiv si este acela care a asigurat Romaniei un export de circa 53 de miliarde de euro anul trecut. Marea problema este sectorul de stat, fie ca vorbim de marile companii de transport feroviar, fie ca vorbim de producatorii de energie, fie ca vorbim de producatorii de gaze si transportatorii de gaze. Acestia au nevoie de restructurare, cresterea performantelor, investitii pentru modernizare. Nu putem fi competitivi pe deplin pana cand sectorul de stat nu se diminueaza prin privatizari partiale sau majoritare si pana cand nu vom avea o forta de
munca bine calificata pentru a raspunde comandamentelor care vizeza cresterea competitivitatii, a mai spus Presedintele. Avem probleme legate de managementul in companiile de stat si de calificarea fortei de munca. Introducerea noii legi a educatiei acum 4 ani si introducerea sistemului dual de invatamant pot fi o sursa care in urmatorii ani sa inceapa treptat sa rezolve problema calificarii fortei de munca.

*Usoarea crestere economica nu trebuie folosita pentru finantarea uriasului aparat bugetar

Romania are bani de investitii, sume uriase de la Uniunea Europeana, imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii, pentru a cofinanta proiectele cu bani europeni. Trebuie sa avem in vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei si pentru cresterea economica durabila, a spus Traian Basescu. Unul este bugetul de stat, care este fundamental si prima parghie care trebuie sa asigure crestere economica, cea de-a doua parghie, cel de-al doilea pilon, sunt banii europeni si cel de-al treilea pilon sunt investitiile straine directe. „Vreau sa nu punem o sarcina in plus prin accizarea excesiva a combustibilului pentru ca Romania are nevoie de conditii care sa-i permita o dezvoltare in parametrii normali”, a subliniat Traian Basescu.
Presedintele a adaugat: „Observatia pe care o fac cu privire la modul in care s-a construit bugetul acestui an este ca incepem, din nou, sa avem abordarea prociclica si sa valorificam usoara crestere economica pe care o avem de trei ani consecutiv in cresteri de cheltuieli materiale, in cresteri de fond de salarii in uriasul aparat bugetar pe care il avem.”

Sus