Urare Craciun 2024

Tot ce trebuie știut despre camerele de supraveghere pentru șantiere în vederea achiziționării celui mai potrivit sistem de monitorizare

Atunci când vine vorba despre șantiere, securizarea și monitorizarea progreselor lucrărilor reprezintă preocupări importante. Un sistem de supraveghere solid și eficient poate fi un instrument extrem de util în acest sens. Dar cum putem ști dacă un sistem de supraveghere este potrivit pentru șantier sau nu?  Cum se stabilește ce camere de supraveghere sunt eficiente în securizarea unui șantier sau nu? Și, odată depistate aceste camere, unde trebuie ele amplasate pentru a obține rezultatele scontate?

Atunci când vine vorba despre șantiere, securizarea și monitorizarea progreselor lucrărilor reprezintă preocupări importante. Un sistem de supraveghere solid și eficient poate fi un instrument extrem de util în acest sens. Dar cum putem ști dacă un sistem de supraveghere este potrivit pentru șantier sau nu?  Cum se stabilește ce camere de supraveghere sunt eficiente în securizarea unui șantier sau nu? Și, odată depistate aceste camere, unde trebuie ele amplasate pentru a obține rezultatele scontate? La aceste întrebări și altele similare răspunde în cele ce urmează Emil Pruteanu, consultant în sisteme de supraveghere la Rovision.ro.

De ce este nevoie de camere de supraveghere pe șantiere?

„Camerele de supraveghere sunt fundamentale în asigurarea securității, fie că vorbim despre un șantier, o proprietate rezidențială, o clădire de birouri sau alt spațiu care necesită monitorizare”, ne spune specialistul Emil P. Șantierele pot fi zone periculoase din cauza echipamentelor masive, a structurilor înalte, riscurilor de accidente. Un sistem de supraveghere cu camerele potrivite, amplasate corect, ajută la monitorizarea zonelor și reduce riscul accidentelor pentru toți cei prezenți pe șantier.

Pe lângă acest scop fundamental, camerele de supraveghere ajută și la monitorizarea progresului lucrărilor de pe șantier. Cele mai multe lucrări au un termen precis de finalizare și prezența camerelor de supraveghere contribuie la fluxul lucrărilor, identificarea întârzierilor, problemelor. Odată identificate aceste probleme, coordonatorii proiectului vor putea lua măsurile adecvate pentru a aduce lucrările pe făgașul cel bun.

Din nefericire, trebuie să menționăm și un alt rol al camerelor de supraveghere pe șantiere—prevenirea furturilor. Șantierele sunt deseori locuri în care se află materiale și echipamente scumpe, ce pot atrage persoanele rău-intenționate. Cu ajutorul sistemului de supraveghere potrivit, persoanele suspecte pot fi oprite de la actele ilegale și, dacă au loc activități suspecte, ele vor fi captate pe camerele de supraveghere.

Securizarea șantierului aduce provocări speciale. Care sunt acestea?

De multe ori, șantierele sunt amplasate în zone retrase, departe de zonele aglomerate, devenind ținte ușoare pentru furturi și acte de vandalism. „Valoarea mare a echipamentelor și a materialelor și absența monitorizării continue pot transforma un șantier într-o oportunitate pentru persoanele interesate”, ne atenționează consultantul de la Rovision.ro.

Pe lângă localizarea tipică, de multe ori în zone retrase, puțin vizibile organelor de ordine, șantierele au și numeroase puncte de acces. Activitățile de pe șantier presupun mișcări în și de pe șantier, fiind nevoie de multe puncte de acces pentru echipamente, muncitori și, din nefericire, pentru persoanele suspecte. Absența unei surse de energie este o altă provocare pentru șantiere și, implicit, pentru alegerea sistemului de supraveghere potrivit.

Profesionistul de la rovision.ro ne semnalează: „Dacă la o instituție oficială, bancă, sediu de firmă, există personal de securitate, acesta este puțin probabil să existe pe un șantier. Dacă există, cel mai probabil este limitat și nu acoperă orele în care nu se lucrează pe șantier. Să nu uităm că riscul accidentelor nu este niciodată nul pe un șantier și, cu toate că există numeroase reguli legate de siguranța și sănătatea muncitorilor, doar un sistem de supraveghere va consolida respectarea lor. Instalarea unor camere de supraveghere poate ajuta și la depistarea promptă a incendiilor (există camere cu astfel de funcții) pentru a se interveni rapid și evita un dezastru de amploare. ”

Cum ar trebui să fie camerele de supraveghere pentru un șantier?

„Partea bună este că domeniul supravegherii video s-a dezvoltat enorm în ultimii ani, astăzi fiind disponibile o mare varietate de modele de camere de supraveghere, capabile de funcții multiple”, precizează consultantul de la rovision.ro. „Partea mai puțin bună, completează acesta, este că este mai dificil să identifici modelul ideal pentru o aplicație sau alta, mai ales dacă te afli pentru prima oară în fața unei astfel de achiziții.

Construcția solidă este, poate, cea mai evidentă caracteristică pe care trebuie să o prezinte o cameră de supraveghere pe șantier ”, subliniază consultantul de la rovision.ro. Șantierele sunt spații expuse elementelor naturale, de aceea trebuie achiziționate camere de supraveghere fabricate special pentru exterior. O cameră construită solid, rezistentă la condițiile dificile de vreme, capabilă să funcționeze eficient și dacă este expusă prafului, ploii sau temperaturilor extreme este potrivită pe un șantier. Căutați camere de supraveghere cu gradație IP (Ingress Protection) mare (IP66, IP67), ea indicând rezistența la praf și apă. Pe lângă rezistența la elemente, camerele de supraveghere pot fi expuse și impactului sau vandalizării, fiind necesare camere cu gradație IK (indică rezistența la impact) mare—spre, exemplu, IK10.

De multe ori, șantierele sunt insuficient iluminate, de aceea vor fi necesare camere de supraveghere cu infraroșu. Ele vor capta și înregistra imagini în condiții de iluminare scăzută și chiar întuneric total. La rovision.ro sunt camere de supraveghere diverse tehnologii de iluminare pe timpul nopții (cu iluminator IR Smart care ajustează iluminarea infraroșie conform distanței de obiect, senzori care captează lumina în condiții de iluminare redusă, etc).

Multe incidente de pe șantier pot avea loc departe de locul în care sunt instalate camerele. Astfel, o cameră de supraveghere cu definiție standard nu va oferi imaginile detaliate de care aveți nevoie. Rezoluția unei camere contează pentru nivelul detaliilor din imagini. O rezoluție mare înseamnă mai multe detalii precum fețele, numerele de înmatriculare, diverse activități de pe șantier. Camerele de supraveghere au rezoluții diverse: 720p (HD), 1080p (Full HD), 4MP, 5MP, 4K Ultra HD. „Le recomand clienților mei să opteze pentru camere ce pot înregistra și rula imagini cu rezoluție 1080p HD și chiar mai mare de atât pentru captarea precisă a detaliilor, incidentelor și autorilor acestora. Vă semnalez, însă, că un model cu rezoluție mare va avea nevoie de spațiu de stocare mare și de o rețea solidă de accesare de la distanță”, completează Emil P.

Este important și câmpul de vizualizare al camerei. Un câmp larg al vizibilității este recomandat pentru supravegherea spațiilor mari, cum sunt șantierele. Camerele de supraveghere cu lentile cu unghi larg vor acoperi spații vaste, diminuând numărul camerelor necesare pentru monitorizarea șantierului.

Camerele de supraveghere moderne au funcții de detecție a mișcării. De multe ori, pe timpul supravegherii (mai ales noaptea), poate să nu aibă loc nici un eveniment. Pentru a evita consumarea inutilă a spațiului de stocare, dar și pentru economisi timp și efort în vizualizarea înregistrărilor, Emil P. recomandă camerele de supraveghere cu funcții de detecție mișcării. Mai mult, este bine ca aceste funcții să fie personalizabile și să poată trimite notificări în timp real în cazul unor evenimente suspecte.

Analiza video este ideală pentru securizarea unui șantier. Ea ajută (printre altele) la detectarea automată a intrușilor pe șantier. Camerele video cu funcții de analiză video permit utilizatorilor să creeze un gard virtual în jurul unui șantier. Dacă se detectează un incident, o efracție, poate fi declanșată o alarmă direct către cei care monitorizează sistemul de supraveghere al șantierului, putându-se interveni în timp real.

Deși nu este obligatorie, funcția de comunicare audio bi-direcțională este, de asemeni, un plus pentru supraveghere. Cu o astfel de cameră de supraveghere va fi posibilă comunicarea audio dintre personalul de pe șantier și vizitatori, ceea ce nu face decât să îmbunătățească nivelul de securitate.

Așa cum s-a precizat, alimentarea cu surse de energie poate fi problematică pe un șantier, de aceea este bine să se aleagă camere de supraveghere cu modalități flexibile de alimentare, cum sunt cele cu alimentare autonomă. Selectați camere de supraveghere wireless cu baterii cu durată lungă de viață, pentru o supraveghere continuă. Camerele de supraveghere pot fi cu fir sau wireless, alegerea dintre cele două realizându-se pe baza instalării și a surselor de energie. Camerele cu fir sunt mai sigure pentru că sunt mereu conectate la sursa de energie, dar cele wireless sunt mai flexibile în ceea ce privește amplasamentul.

Orientați-vă spre camere de supraveghere care nu sunt doar ușor de montat, ci și ușor de mutat pe șantier, pentru a îndeplini noi sarcini. Sunt disponibile numeroase modele de camere de tip plug-and-play, operaționale în câteva minute de la instalare.

Cum cele mai multe șantiere sunt locații temporare, va fi dificil să se instaleze cabluri pentru a transmite imagini. În plus, odată terminate lucrările pe șantier, cablurile vor trebui rupte—investiția în sistemul de supraveghere va fi astfel nu doar scumpă, ci și nerentabilă. Se pot instala, în schimb, camere de supraveghere cu conectivitate celulară integrată, care nu necesită cablare pentru operare. Conexiunile Wi-Fi și celulare oferă flexibilitate pentru amplasamentul camerelor și asigură monitorizare video de la distanță. Cu toate acestea, ele depind de calitatea semnalului de internet sau al rețelei celulare. Conexiunile cu cablu vor fi mai dificil de instalat pe șantiere, dar vor asigura conectivitate mai stabilă.

Ideal, ar trebui să se poată accesa de oriunde imaginile de pe șantier, non-stop, de pe diverse dispozitive conectate, portabile. La rovision.ro sunt modele de camere de supraveghere care pot fi accesate de pe laptop-uri, telefoane Smart, tablete, ceea ce crește semnificativ eficiența supravegherii video. Este important să se instaleze camere care, pe lângă accesarea live, au și capacitate de înregistrare locală. Imaginile înregistrate vor putea fi ulterior vizionate pentru a analiza eventualele incidente ilegale de pe șantier. Se recomandă camerele de supraveghere care pot stoca local pe card SD sau care au opțiuni de stocare în Cloud, pentru accesare facilă. „Imaginile stocate vor fi utile în cazul unor revendicări legate de asigurare, pentru coordonatorii de proiect, analizarea unor accidente la locul de muncă”, completează specialistul de la rovision.ro.

Fiecare șantier are anumite particularități și provocări legate de supraveghere. Sunt disponibile camere de supraveghere potrivite pentru fiecare șantier, oricât de special ar fi acesta. Pentru rezultate complete, recomandăm camerele de supraveghere ce pot fi integrate cu sistemele de securitate care există deja, precum cele de control al accesului, de alarmă.

Cum puteți beneficia la maxim de camerele de supraveghere pe un șantier?

„Cred că este esențial să subliniez că nici o cameră de supraveghere, oricât de performantă ar fi, nu va își va îndeplini scopul (de a oferi imagini de calitate), dacă este incorect amplasată”, ne spune profesionistul de la rovision.ro. Alegerea unei camere de supraveghere este doar jumătate din munca pentru supravegherea unui șantier. Pentru rezultate optime, recomandăm instalarea camerelor la intrări și ieșiri, de jur împrejurul gardurilor, precum și în zonele de depozitare a materialelor și echipamentelor. Protejarea împotriva intrușilor va fi eficientă doar dacă se montează camere de supraveghere în toate colțurile de pe șantier și de-a lungul gardurilor.

De asemeni, trebuie ca lentilele camerelor să fie mereu curate, iar conexiunile să fie solide. Nu trebuie să se omită actualizarea regulată pentru firmware-ul camerelor de supraveghere, pentru a beneficia ce cele mai recente îmbunătățiri și caracteristici. Dacă se folosesc camere de supraveghere cu baterii, trebuie urmat un program de înlocuire regulată a bateriilor.

Nu trebuie să se omită respectarea normelor legale privind supravegherea video. Aici pot fi incluse reguli precum informarea angajaților despre filmarea lor, evitarea instalării camerelor în spații private precum vestiarele sau toaletele, etc.

Un sfat la final: Puneți mereu în echilibru costul cu performanțele camerelor!

Atunci când se aleg camere de supraveghere pentru un șantier, prețul camerelor poate fi un factor decisiv pentru achiziție. La rovision.ro se găsesc modele de calitate superioară, de la producători de renume (Hikvision, Dahua), dar și autohtoni (Rovision), iar prețurile acoperă o plajă diversă de bugete.

„Am observat că unii clienți se îndreaptă spre camerele cele mai ieftine pentru supravegherea unui șantier, dar aceasta poate duce la ineficiența sistemului”, precizează Emil P. În plus, astfel de camere tind să se defecteze mai des, necesitând deseori înlocuire.

Pentru a evita astfel de situații, se recomandă clienților camere de supraveghere care echilibrează optim prețul, calitatea și funcțiile. Camerele de supraveghere cu rezoluție mare, durabile, cu baterii rezistente, conectivitate bună și opțiuni multiple de stocare sunt mereu preferate pentru supravegherea șantierelor. Chiar dacă prețurile lor sunt mai mari, ele își îndeplinesc cu succes rolul fundamental pentru care au fost instalate: să securizeze șantierul. Trebuie să nu se omită și caracteristici precum vizibilitatea pe timpul nopții, rezistența la elementele naturale, detecția mișcării. „Camerele de supraveghere pentru fiecare șantier există, doar că este mai ușor să apelați la profesioniști pentru identificarea lor! ”, încheie Emil P. de la rovision.ro.

Sus