Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat marți, 29 octombrie, în Aula Carol I, cea de a XXXI-a ediție a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment de referinţă pentru viaţa economică a Capitalei. La ceremonia de înmânare a premiilor au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, reprezentanți ai Guvernului, reprezentanți ai administrației locale şi ai unor organizaţii neguvernamentale.
„Conform rezultatelor acestei ediții, anul 2023 a fost un an provocator, dar de succes atât pentru comunitatea de afaceri a Capitalei, cât și pentru Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București.
Deși provin din domenii diferite, din companii de toate dimensiunile, cu istorie de zeci de ani sau mult mai tinere, premianții noștri și-au condus activitatea după principii solide, reușind să-și transforme planurile în afaceri durabile și generatoare de plus valoare”, a afirmat Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei București, în deschiderea Galei de premiere.
Potrivit CCIB, laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii severe şi complexe, aplicate unitar, la nivelul întregului sistem cameral.
În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.
Potrivit metodologiei de top, dintre cele 169.495 firme cu sediul social în București care au depus bilanţul aferent anului 2023, 65.677 firme (38,7%) au îndeplinit criteriile de eligibilitate. Dintre acestea CCIB a premiat 7.417 firme.
În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de CCIB activează în domeniul serviciilor (2.590 firme, 34,9% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerțului (2.012 de companii, 27,1% din total) și de cele cu profil industrial (1.501 firme, 20,2% din total).
Remarcăm faptul că CCIB a premiat anul acesta, potrivit metodologiei de top, 483 companii ce activează în construcții, respective 6,5% din totalul companiilor laureate.
În clasamentul întocmit de Camera București, o pondere de 5,6% revine domeniului cercetare, dezvoltare şi high-tech (respectiv 412 entităţi premiate), turismului, 3,3% (247 firme laureate), iar agriculturii, silviculturii şi pescuitului, 2,3% (172 companii).
În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe, companiile au fost premiate pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.
Cele 7.417 companii din Topul București au realizat o cifră de afaceri cumulată de 134 mld. euro, un profit din exploatare de peste 13,6 mld. euro și au generat 553,5 mii locuri de muncă.
Pe lângă distincțiile acordate pentru rezultatele economice obținute în anul 2023, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe primele trei poziții în competiţia elitelor, precum și o serie de trofee și diplome speciale.
Anul acesta trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, a revenit Construcții Erbașu, în timp ce trofeul „Ioan V. Socec” a fost acordat Televiziunii Române (TVR Internațional) pentru emisiunea „Investiți în România!”.