Urare Craciun 2024

Topul Drumarilor: Afacerile drumarilor cresc tot mai mult la an la an

 

 

Descarcati Topul Drumarilor   

 

 

    

Creșterea cifrei de de afaceri totală a primelor 100 de firme de construcții drumuri și autostrăzi din țara noastră a fost spectaculoasă anul trecut.

Iar viitorul arată la fel de bine, având în vedere că anul acesta sunt în execuție circa 518 km de drumuri de mare viteză și în proiectare alți peste 263 km, în proiecte gestionate de CNAIR.

În plus, prin programul Anghel Saligny, la jumătatea acestui an, suma contractată era de  aproape 4,9 miliarde euro, pentru proiecte de drumuri și poduri, în cadrul a 3.000 de proiecte de investiții pe întreg cuprinsul țării.

Variația de 42% a cifrei totale a afacerilor celor 100 de mari drumari a reprezentat cel mai mare salt din ultimii trei ani. Astfel, totalul cifrei de afaceri a firmelor incluse în Topul Drumarilor, realizat de redacția ARENA Construcțiilor, s-a ridicat anul trecut la peste 4,9 miliarde de euro.

Față de anul anterior, pragul de intrare în top a crescut cu 60%, astfel încât cifra de afaceri minimă a firmelor din Top a fost echivalentul în lei a peste 12,9 milioane de euro.

De remarcat este că această creștere a veniturilor s-a produs în condițiile menținerii ratei medii de profitabilitate la un nivel în jur de 6%.

Piața este destul de concentrată

Piața construcțiilor de drumuri pare să fie destul de concentrată având în vedere că jumătate din cifra de afaceri totală a celor 100 de mari drumari a fost realizată de către ocupanții primelor 10 locuri. Între aceștia partea leului revine celor trei firme ale grupului băcăuan UMB. Din Top 10, cinci poziții sunt ocupate de firme cu capital străin.

De altfel, în actualul Top 100 Drumari au intrat și multe firme străine.

Impresa Pizzarotti & C & Pizzarotti & Retter Projectmanagement G.I.E. înființată anul trecut a intrat direct pe poziția 10 cu o cifră de afaceri de peste 400 milioane de lei. De asemenea, au intrat în Top și sucursalele din țara noastră ale firmelor Trace Group Hold Ad Bulgaria, Nurol și Ozaltin din Turcia, Pizzarotti SA și Rizzani De Eccher S.P.A. din Italia.

În Top figurează și trei firme de construcții drumuri ale Grupului Geiger, cu capital german, care împreună au realizat anul trecut o cifră de afaceri de aproape 560 milioane de lei, cu un număr mediu de 611 angajați.

Oricum, multe dintre companiile câștigătoare ale marilor contracte de infrastructură rutieră sunt străine și, nefiind înregistrate în țara noastră, nu figurează în acest top.

Dar pe măsura derulării acestor mari contracte rutiere cresc și afacerile subcontractorilor. Dacă în topul precedent 32% dintre firme aveau cifra de afaceri anuală cuprinsă între 100 și 400 milioane de lei, în actualul top ponderea lor a crescut la 52%.

Creșterea cea mai mare o are cifra de afaceri a grupului UMB, a cărei valoare totală a ajuns anul trecut la 8,79 miliarde lei, echivalent a circa 1,78 miliarde de euro. Variația față de anul trecut a fost de 61%. Grupul a avut un număr mediu de 4.828 de angajați, în creștere cu 39%. Rata de profitabilitate a constructorului român s-a menținut la 5%, fiind mai mică decât cea medie a firmelor din Top 100 Drumari.

În Top 10 a intrat constructorul orădean Drum Asfalt, venit de pe poziția 22 în topul anterior. Firma a înregistrat anul trecut o creștere de 118% a cifrei de afaceri și de 83% a numărului mediu de angajați, față de anul precedent.

O creștere explozivă a avut anul trecut și o altă firmă orădeană, și anume Precon Transilvania, care a intrat în topul actual direct pe poziția 18. Anul trecut firma a înregistrat o creștere cu 702% a cifrei de afaceri și cu 86% a numărului mediu de angajați.

Cu toate că nu este inclusă în Topul Drumarilor, întrucât nu are obiect de activitate construcția de drumuri și autostrăzi, amintim firma gălățeană Arcada Company SA, care a beneficiat de marile investiții în infrastructura de transport fiind specializată în construcția de poduri și tuneluri. Anul trecut a realizat o cifră de afaceri de peste 548,66 milioane lei (+2%), cu un număr mediu de 858 de angajați (+11%).

Numărul de angajați a crescut ușor

Cei mai mari 100 de drumari și-au realizat anul trecut activitatea cu un număr total mediu de 23.376 de angajați, mai mare cu 5% decât cel din anul anterior.

Cel mai mare angajator rămâne grupul de firme UMB. Acesta este urmat de Tancrad SRL Galați și Regia Autonoma a Domeniului Public Cluj Napoca RA, fiecare cu peste 850 de angajați.

O reducere importantă a forței de muncă a făcut-o Oyl Company Holding AG SRL, de 29%, la 388 angajați anul trecut, de la 543 în anul anterior, fapt ce a dus la o creștere semnificativă a profitului firmei.

Structura firmelor din punctul de vedere al mărimii numărului de angajați nu s-a modificat prea mult față de anul anterior. Dar a crescut ușor procentul firmelor cu un număr mediu de angajați între 300 și 500 de persoane (de la 11% la 14%).

Precizare

Destul de recent a apărut în bazele de date oficiale, on-line, de la Ministerul Finanțelor și Monitorul Oficial, firma RICHRBT 1 SRL  – Regional Infrastructure Company For Highways Roads Bridges And Tunnels SRL. Aceasta ar avea obiect de activitate ”Lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”, ar fi realizat o cifră de afaceri anul trecut de peste 3,6 miliarde lei, cu un număr mediu de 1.251 angajați. În presă apare chiar și un comunicat transmis de această firmă.

Totuși nu am inclus-o în Topul Drumarilor întrucât nu am găsit contracte în SEAP care să justifice această cifră de afaceri.

 

 

 

 

Sus