Prelungirea valabilității autorizației de construire va putea fi realizată pentru un termen mai lung, iar investitorii vor putea solicita prelungirea pentru o perioadă de doi ani.
Aceasta potrivit unui act legislativ propus spre adoptare plenului Camerei Deputaților de către membrii comisiilor de specialitate.
Modificările au fost propuse de un deputat PNL în cadrul amendamentelor aduse Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind PNDL II.
Măsurile vor fi valabile atât pentru investițiile publice, cât și pentru cele private, realizate de persoane fizice și juridice.
Mai exact, în cazul în care lucrările de construcții nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul va putea solicita autorității emitente prelungirea valabilității autorizației cu cel puțin 45 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia.
Prelungirea valabilității autorizației se acordă gratuit, o singură dată și pentru o perioadă nu mai mare de 24 luni. În prezent, legea permite o prelungire de 15 zile pentru o perioadă de maximum 12 luni.
De asemenea, autorizațiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate vor beneficia de același regim, respectiv vor putea fi prelungite cu o perioadă egală cu diferența până la 24 de luni.
Autorizațiile de construire care, la data intrării în vigoare a acestor modificări, au mai puțin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate, vor fi prelungite de drept cu 90 de zile.
Dezvoltatori locali vor edifica peste 170 apartamente, in Bucuresti
Deputatul care a inițiat aceste modificări explică faptul că blocajele apărute la nivel economic, precum criza materialelor de construcții, creșterea prețurilor, deficitul de forță de muncă au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcții în termenele estimate în graficele de lucrări.
Termenul de cel puțin 15 zile în care poate fi cerută prelungirea a fost mărit la 45 de zile, pentru a permite autorităților publice locale să parcurgă toate procedurile legale, având în vedere cantitatea mare de autorizații ce vor veni la prelungire.
Totodată, pentru a arăta necesitatea acestor schimbări, deputatul menționează analiza realizată Uniunea Camerelor de Comerț și Industrie din Germania (DIHK) în care au fost intervievate aproape 3.000 de companii din întreaga lume, din România participând 43 de companii.
Peste 4 mii mp noi spatii de depozitare ale unei multinationale, langa Capitala
Conform acesteia, principalele urmări ale blocajelor de aprovizionare au dus la:
* timpi mari de așteptare (62,50%);
* efortul sporit de planificare (aproximativ 47%);
* comenzile nu pot fi procesate (37,5%);
* prețuri mari de achiziție (peste 78%);
* dificultățile de livrare duc la scăderea vânzărilor (40,6%);
* reducerea sau chiar oprirea producției (28%).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022