Termenul de atacare a autorizațiilor de construire ar putea fi mărit, după ce a fost micșorat printr-o modificare legislativă adoptată anul trecut.
Legea nr. 102/2023 a redus radical termenul de prescripție a dreptului de a ataca hotărârile de aprobare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, de la 5 ani la 1 an.
Prin urmare, mai mulți parlamentari USR vor să corecteze legislația prin abrogarea modificărilor introduse în legislație în anul 2023, prin legea nr. 102.
Astfel, reducerea drastică a termenelor de procedură pentru contestarea actelor administrative doar pentru ONG-uri (organisme sociale interesate) sau stabilirea unui alt
moment de pornire pentru curgerea termenelor nu are niciun temei obiectiv, explică inițiatorii noului proiect legislativ.
Mai mult decât atât, prin instituirea unui tratament defavorabil organismelor sociale interesate, legiuitorul a instituit prin legea nr. 102/2023 o discriminare. Această discriminare ar favoriza categoria investitorilor.
De asemenea, calculul acestor termene nu se raportează la un moment obiectiv (comunicarea actului), ci la multiple momente subiective, care țin exclusiv de autoritatea publică emitentă sau de beneficiarul actului.
Situația este de natură să dea naștere arbitrariului și să pericliteze valorificarea în condiții optime a drepturilor și a libertăților fundamentale.
Practica a introdus prevederi suplimentare care stabilesc că, pentru organismele sociale interesate, în litigiile ce vizează autorizațiile de construire, termenul pentru formularea plângerii prealabile, dacă aceasta mai este obligatorie, este de 30 de zile si începe să curgă de la data ultimei operațiuni de publicitate.
Iar termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenție accesorie sau de intervenție principală este de 60 de zile și se calculează de la data primirii răspunsului la plângerea prealabilă sau de la data expirării termenului legal de soluționare a plângerii, indiferent care dintre aceste date survine prima.
În situația în care plângerea prealabilă nu mai este obligatorie, termenul pentru introducerea cererilor de anulare, de suspendare, de intervenție accesorie sau de intervenție principală este de 60 de zile și începe să curgă de la data ultimei operațiuni de publicitate.
Totodată, legea actuală prevede că pentru organismele sociale interesate, dreptul de a ataca hotărârile de aprobare a documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism se prescrie în termen de 1 an de la data aprobării.
De asemenea, s-a introdus un nou moment de referință pentru calculul termenului de 6 luni pentru introducerea acțiunii în anularea actului administrativ individual/contractului administrativ, anume data luării la cunoștință a conținutului actului, dacă plângerea prealabilă nu mai este obligatorie.
Proiectul de lege este înregistrat la Senat pentru dezbatere.