Oferte locuri de munca top

Tensiuni pe piata aluminiului, din cauza tarifelor americane

Prețul aluminiului tranzacționat la Londra a fluctuat într-un interval restrâns luni, în contextul în care investitorii au analizat riscurile unui posibil război comercial global, după ce președintele american Donald Trump a anunțat că intenționează să impună noi tarife de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu,.

Contractele pentru aluminiu cu scadență la trei luni, tranzacționate pe Bursa de Metale din Londra, au crescut ușor cu 0,2%, ajungând la 2.633,5 dolari pe tonă, conform Reuters.

Pe Bursa de la Shanghai, contractele pentru aluminiu au urcat cu 0,3%, atingând 20.550 yuani pe tonă, după ce vineri ajunseseră la cel mai ridicat nivel din decembrie 2024.

Trump a anunțat ieri că va introduce noi tarife de 25% pentru toate importurile de oțel și aluminiu în SUA, acestea urmând să se adauge taxelor vamale deja existente, marcând o nouă escaladare a politicii sale comerciale.

Liderul american a precizat că va anunța tarifele reciproce marți sau miercuri, acestea urmând să intre în vigoare aproape imediat și să fie aplicate tuturor țărilor, în funcție de taxele percepute de fiecare stat în parte.

Ministrul comerțului din Australia a declarat că exporturile de oțel și aluminiu ale țării sale către SUA generează „locuri de muncă bine plătite pentru americani” și sunt esențiale pentru interesele comune de apărare, în timp ce Canberra încearcă să obțină o exceptare de la noile tarife impuse de Washington.

„Deși oțelul și aluminiul par să reprezinte o proporție mai mare din importurile SUA din Taiwan, Coreea și India, estimăm că expunerea acestora este de cel mult 5% din totalul exporturilor lor către Statele Unite”, a menționat Barclays într-o notă.

Unele companii petroliere au obținut scutiri de la tarifele impuse metalelor în timpul primului mandat al lui Trump, explică Bloomberg.

Mulți cumpărători și vânzători de oțel și aluminiu se așteptau să aibă timp cel puțin până în martie pentru a se adapta la noile tarife. Acum, ambele părți vor trebui să găsească rapid piețe și furnizori alternativi.

SUA depinde în mare măsură de importurile de aluminiu din țări precum Canada, Emiratele Arabe Unite și Mexic pentru a-și acoperi cererea internă.

Potrivit Morgan Stanley, importurile nete au reprezentat peste 80% din consumul total în 2023.

În cazul oțelului, importurile au o pondere mai mică în consumul total, dar rămân esențiale pentru industrii care necesită tipuri speciale de oțel, precum sectorul aerospațial, producția auto și industria energetică – de la dezvoltatorii de energie eoliană până la companiile petroliere.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus