Oferte locuri de munca top

Tehnologii cu eficiență energetică în construcții – cum se poate reduce la minimum consumul de energie?

Erskine House, Belfast, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-SR50N

Erskine House, Belfast, Marea Britanie. Sisteme utilizate: MB-SR50N

În zilele noastre, în contextul schimbărilor climatice și al poluării mediului, sectorul construcțiilor pune tot mai mult accentul pe eficiența energetică. Optimizarea consumului de energie în clădiri nu mai este doar o problemă care ține de economie, ci și de etică. În acest articol, vom analiza tehnologiile și inovațiile utilizate în prezent în industria construcțiilor, care asigură o reducere a consumului de energie.

Creșterea importanței eficienței energetice în industria construcțiilor

Eficiența energetică a construcțiilor este un element cheie, care are impact atât asupra durabilității, cât și asupra dezvoltării echilibrate a acestei industrii. Creșterea nivelului de sensibilizare a opiniei publice și presiunea pusă de reglementări stimulează dezvoltatorii și investitorii să ia măsuri care vizează minimizarea impactului clădirilor asupra mediului înconjurător, dar și creșterea nivelului de eficiență energetică. Nu este lipsit de importanță faptul că, în prima jumătate a anului 2023, România se afla în topul țărilor europene cu cele mai mari creșteri înregistrate la facturile pentru energie. Dacă facem o comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, acestea au crescut cu până la 77%.

Gestionarea eficientă a energiei limitează emisia de gaze cu efect de seră și contribuie la reducerea costurilor de exploatare a clădirilor.

Trendul de a realiza construcții durabile poate fi observat în proiectele de construcție derulate la nivel mondial. În ce mod poate această industrie să contribuie la reducerea amprentei de carbon a clădirilor date în folosință?

Magazinul București, București, România. Sisteme utilizate: MB-60E, MB-60E EI, MB-78EI, MB-SR50N

Tehnologii și inovații care reduc consumul de energie în clădiri

Datorită accentului pus pe eficiența energetică, în prezent, în industria construcțiilor, se utilizează mai multe soluții pentru a se asigura o reducere a consumului de energie electrică în clădiri. În continuare, vom prezenta cele mai importante tehnologii și sisteme cu ajutorul cărora, clădirile pot deveni mai prietenoase pentru mediul înconjurător.

Izolația adecvată a clădirilor

Unul dintre elementele cheie pentru reducerea consumului de energie în clădiri este realizarea unei termoizolații eficiente. Materialele izolante moderne, precum plăcile termoizolante ecologice, pot îmbunătăți semnificativ nivelul izolării clădirilor, asigurând menținerea unei temperaturi constante în interiorul încăperilor, fără necesitarea utilizării excesive a sistemelor de încălzire sau răcire. În acest context, este deosebit de importantă atât alegerea materiilor prime pentru construirea pereților, cât și alegerea ușilor și a ferestrelor.

Printre soluțiile interesante disponibile pe piață, se numără și ușile și ferestrele cu tocuri din aluminiu, oferite de compania Aluprof. Compania are în portofoliul său o serie de sisteme care ajută la obținerea unei eficiențe energetice sporite pentru proiectele de construcție.

Aici, trebuie menționate ferestrele din aluminiu MB-104 PASSIVE, care se adaptează la cerințele riguroase ale construcțiilor pasive și care dețin certificările necesare. Există și alte soluții, precum ferestrele din aluminiu MB-86N sau MB-79N, care se caracterizează printr-un nivel ridicat al proprietăților termoizolante și care asigură o reducere a consumului de energie electrică cu utilizarea de sisteme de încălzire și climatizare. O soluție interesantă, care susține realizarea de construcții eficiente energetic, o reprezintă ușile cu cadru ascuns MB-Skyline Type R. Principalul lor avantaj este posibilitatea de adaptare la goluri de ușă cu înălțimi de până la 4 metri, asigurându-se astfel o iluminare naturală adecvată a interiorului și, prin urmare, o reducere a cheltuielilor cu energia electrică necesară pentru iluminarea interiorului respectiv.

Sisteme de încălzire și răcire eficiente energetic

Implementarea unor sisteme inteligente de încălzire și răcire, bazate pe tehnologia pompei de căldură sau a colectoarelor solare, permite utilizarea eficientă a energiei regenerabile, reducându-se astfel la minimum și emisiile de CO2. Aceste sisteme pot funcționa eficient fără utilizarea unor surse de energie externe (de ex. energie de la o centrală electrică), astfel încât, necesarul de energie electrică se reduce semnificativ. De asemenea, se obține și o reducere a cheltuielilor legate de exploatarea clădirii, aceasta devenind mai interesantă din punct de vedere ecologic, pentru chiriași.

Utilizarea unor surse de energie regenerabilă

Instalarea de panouri fotovoltaice sau de turbine eoliene face posibilă generarea de energie electrică proprie, din surse regenerabile. Această soluție reduce dependența clădirilor față de sursele tradiționale de energie și permite o participare activă la producția de energie ecologică. Clădirile care dispun de această soluție pot să producă singure cantitatea necesară de energie și, în anumite situații, pot direcționa surplusul de energie în exterior, contribuind astfel la asigurarea autonomiei față de curentul produs de centralele electrice (de ex. generat prin arderea de combustibili fosili).

Este un aspect deosebit de important, având în vedere că, în luna noiembrie a anului trecut, guvernul României a adoptat o strategie pe termen lung cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care are ca obiectiv atingerea neutralității climatice în țara noastră până în anul 2050.

Smartware CLT Office Building, Săldăbagiu de Munte, România. Sisteme utilizate: MB-EXPO, MB-86 Aero

Let’s build a better future

Implementarea unor tehnologii eficiente energetic în construcții este un prim pas în direcția unui viitor mai sustenabil, mai prietenos cu mediul. Datorită inovațiilor din domeniul izolațiilor, al sistemelor de încălzire și răcire și datorită utilizării unor surse de energie regenerabilă, clădirile își pot reduce amprenta de carbon și pot genera economii în exploatare pentru utilizatorii lor.

Companiile precum Aluprof, prin atenția pe care o manifestă față de eficiența energetică, contribuie la crearea unui viitor mai sustenabil în domeniul construcțiilor. Astfel, contribuie la construirea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare, care vor putea utiliza tehnologiile deja existente pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, fără efecte negative asupra climei.

 

 

Articol sponsorizat de Aluprof

ALUPROF SISTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

Sus