Urmează să fie stabilite tarifele pentru operarea sistemelor de distribuție noi, finanțate exclusiv din cofinanțări.
Este vorba de sistemele de distribuție inteligente, dar și de alte sisteme, realizate de primării din fonduri nerambursabile sau de la buget, aflate în proprietatea acestora.
Această modificare urmează să fie aprobată de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Astfel, operarea sistemului de distribuție a gazelor naturale noi, finanțat din fonduri nerambursabile, inclusiv cel inteligent, va trebui să asigure o rentabilitate garantată de 5% din valoarea costurilor de exploatare, stabilite în conformitate cu prevederile ANRE.
Pentru operarea sistemelor de distribuție noi, puse în funcțiune după data intrării în vigoare a ordinului ANRE, aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale, finanțate din fonduri proprii ale acestora sau nerambursabile, inclusiv prin Programul național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale, vor fi aprobate venituri reglementate și tarife de distribuție distincte, aferente acestora.
Tarifele reglementate trebuie să asigure recuperarea costurilor efectuate într-o manieră prudentă și asigurarea unei ”rate rezonabile” a rentabilităţii pentru capitalul investit.
În aceste condiții, operarea unui sistem finanțat din fonduri nerambursabile sau de la buget, prin urmare care nu a fost finanțat de operatorul de distribuție, ar trebui să se realizeze pe baza unui tarif care nu include nicio cotă de profit pentru operator.
Din acest motiv, UAT vor întâmpina dificultăți în operarea sistemelor finanțate din fonduri proprii ale acestora sau nerambursabile, inclusiv a celor inteligente, indiferent de metoda aleasă: înființarea serviciului public propriu de operare, delegarea serviciului unui operator licențiat sau extinderea contractului de concesiune existent.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021