Prețurile petrolului au crescut pe fondul tarifelor impuse de SUA asupra importurilor din Canada, Mexic și China, în timp ce piața metalelor se confruntă cu presiuni, scrie ING Think.
Astfel, tarifele Statelor Unite asupra importurilor din Canada, Mexic și China vor intra în vigoare pe 4 februarie, iar lipsa unui acord ar însemna taxe de 25% pentru bunurile canadiene și mexicane și de 10% pentru cele din China.
Pentru sectorul energetic canadian, administrația Trump a decis să impună un tarif de doar 10%.
Cu toate acestea, acest anunț a dus la o creștere a cotațiilor în tranzacțiile de dimineață.
Canada este un furnizor-cheie de petrol brut pentru SUA, exportând aproximativ 4 milioane de barili pe zi (61% din totalul importurilor SUA).
Acest tip de petrol este mai greu, potrivit pentru rafinăriile americane, în special cele din Midwest. Având în vedere importanța petrolului canadian pentru SUA, nu este surprinzător faptul că WTI se tranzacționează la valori mai mari.
În teorie, tarifele majorate ar însemna costuri mai mari pentru rafinăriile americane, costuri care, în cele din urmă, vor fi transferate consumatorilor.
Totuși, este puțin probabil ca rafinăriile și consumatorii din SUA să suporte integral aceste taxe.
În 2023, 97% din exporturile de petrol ale Canadei au mers către SUA, iar cum Canada are puține alternative pentru export, prețul West Canada Select este posibil să scadă, mărind diferența față de WTI.
Dacă Canada ar avea o infrastructură mai bine dezvoltată pentru exporturi către alte piețe, producătorii săi de petrol ar resimți mai puțin impactul tarifelor.
Într-un context mai larg, escaladarea tensiunilor comerciale afectează activele de risc, deteriorând sentimentul pieței și aducând îngrijorări cu privire la impactul asupra creșterii economice globale.
Astfel, creșterea prețurilor petrolului ar putea fi de scurtă durată.
De asemenea, întărirea dolarului american va pune presiune nu doar pe petrol, ci și pe întregul sector al mărfurilor.
Metale – Comerț și tarife
Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, și-a respectat amenințările din weekend și a impus tarife de 25% pentru Canada și Mexic și de 10% pentru China, începând de marți.
Canada și Mexicul au promis deja că vor riposta împotriva tarifelor americane cu propriile lor măsuri iar China a anunțat „contra-măsuri corespunzătoare” ca răspuns la tarifele impuse de SUA.
Aceste măsuri au menținut piețele metalelor într-o stare de incertitudine încă de la victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie.
Canada va fi cel mai afectat jucător de pe piața metalelor. Peste jumătate din importurile americane de aluminiu provin din Canada. Țara este, de asemenea, al doilea cel mai mare furnizor de cupru al SUA, după Chile, și cel mai mare furnizor de oțel, urmat de Brazilia și Mexic. Președintele SUA a declarat că tarifele pe cupru vor fi implementate mai târziu decât cele pentru aluminiu și oțel.
Tarifele reprezintă un obstacol major pentru sectorul metalelor.
Prin natura lor inflaționistă, acestea ar putea limita reducerile de dobândă din partea Rezervei Federale a SUA. În același timp, ratele mai mari ale dobânzilor, combinate cu tarifele crescute și incertitudinea geopolitică, vor duce la aprecierea dolarului american, afectând cererea de metale industriale.
Tarifele vor determina și creșterea prețurilor interne în SUA. În cazul aluminiului, acestea vor majora prețurile pe piața americană, ceea ce ar putea duce la o creștere semnificativă a Midwest Premium în acest an.
Trebuie menționat faptul că în 2018, Trump a impus o taxă de 10% asupra importurilor de aluminiu și o taxă de 25% pe importurile de oțel pentru a stimula producția internă. Tarifele asupra Canadei și Mexicului au fost eliminate un an mai târziu, după ce cele trei țări au negociat un nou acord de liber schimb.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024