Oferte locuri de munca top

Sursa de finantare a calificarii ar trebui prevazuta in devizul general al proiectelor de investitii

Pentru dezvoltarea învățământului de specialitate în construcții, în primul rând ar trebui asigurată o sursă de finanțare, consideră Gheorghe Baean, directorul tehnic și unul dintre administratorii Iasicon SA Iași, firmă de construcții cu circa 200 de angajați.

 

 

 

Sursa de finanțare ar putea fi prin includerea în devizul general al obiectivelor de investiții publice a unui procent de 0,5%, așa cum este prevăzută, de exemplu, contribuția pentru Casa Socială a Constructorilor.

Asta pentru că cele mai multe din firmele românești nu au profitul necesar din care să poată suporta cheltuielile de pregătire profesională a lucrătorilor.

Totodată, ar trebuie schimbată legislația, ca să fie prevăzute sancțiuni pentru cei școliți care nu își respectă obligațiile asumate prin contractul de pregătire profesională.

Sunt nenumărate firme de construcții care au finanțat cursuri de pregătire a angajaților și apoi toți cei pe care i-au școlit au plecat. Maiștrii, ingineri din șantier au plecat să lucreze în străinătate.

”Este în regulă să plece dacă vor, dar înainte ar trebui să ramburseze angajatorilor cheltuielile de școlarizare”, consideră domnul Baean.

Dacă le plătește cursurile de calificare, angajatorul ar trebui să își poată mențină salariații respectivi minim trei ani, ca să își recupereze cheltuielile.

Acum în sectorul construcțiilor penurie de lucrători este pentru toate meseriile.

”Poate că ar putea fi aduși muncitori calificați din țările asiatice, dar trebuie să ne calificăm oamenii noștri”, este de părere domnul Baean.

El spune: ”Este o tragedie la țară, sunt copiii rămași aici, ai căror părinți sunt plecați salahori pe mai nimic, peste tot în Europa, copii care nu au niciun viitor. Ei pot să învețe o meserie în campusurile școlare, să fie formați ca meșteri.

Chiar dacă mai târziu pleacă să lucreze în străinătate, o parte din banii pe care îi vor câștiga acolo se vor întoarce în România. Una e să muncească în străinătate pentru 500 de euro și alta pentru 1.500 de euro.”

Ca să nu mai plece să lucreze în afara țării românii au nevoie de salarii mai mari.

Muncitorii calificați din sectorul construcțiilor nu ar mai pleca din țară dacă ar putea câștiga aici salarii decente, iar pentru asta ar fi de mare ajutor scăderea impozitării veniturilor așa cum a fost până anul trecut.

”Împreună cu domnul Erbașu, cu Patronatul Societăților din Construcții și cu mulți colegi din patronat am fost printre inițiatorii Ordonanței 114, care i-a scutit pe constructori de impozitele pe salarii. Atunci s-au întors în Iași sute de oameni. Au preferat să câștige 1.000 euro în România și să doarmă acasă decât să câștige 1.500 euro în țările occidentale și să fie departe de familie, să le crească copiii în dezordine și așa mai departe.

Iar în toamna anului trecut când s-au redus facilitățile fiscale pentru angajații din construcții sute de oameni au plecat din Iași”, spune Gheorghe Baean, director tehnic Iasicon SA Iași.

Sus