
Președintele ales, Nicușor Dan, și primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu
Stelian Bujduveanu a fost votat de către Consiliul General al Municipiului București drept primar general interimar al Bucureștiului, astăzi, în ședința extraordinară a CGMB.
Într-o declarație susținută alături de membrii executivului PMB, Bujduveanu a subliniat că mandatul său va fi unul de continuitate și stabilitate, menționând explicit că „suntem obligați să continuăm politicile publice începute de președintele României”.
Printre prioritățile enunțate de edilul interimar se numără ducerea la bun sfârșit a proiectelor finanțate extern și asumarea în continuare a viziunii urbanistice promovate de Nicușor Dan: „Foarte important, trebuie să ne asigurăm că viziunea urbanistică pe care primarul general, actual președintele României, a implementat-o, va fi respectată întru totul.”
În plus, Bujduveanu a exprimat speranța că în acest mandat va putea fi supus aprobării noul Plan Urbanistic General, document esențial pentru dezvoltarea coerentă a orașului.
În privința avizelor și autorizațiilor care trebuie emise de PMB și la care fac referire primarii de sector când spun că Nicușor Dan a „blocat proiectele de investiții”, Bujduveanu a precizat că Nicușor nu a blocat nici un proiect, ci a refuzat să emită avize și autorizații care nu erau în conformitate cu reglementările urbanistice, iar același lucru îl va face și el în mandatul de interimat.
Totodată, primarul interimar a făcut apel la cooperare între toate forțele politice din Consiliul General, insistând că „nu ne permitem în aceste momente complicate să venim în fața bucureștenilor cu orgolii și certuri”.
Mesajul lui Stelian Bujduveanu a fost clar: nu va devia de la linia administrativă trasată de predecesorul său.
Ce spune Nicușor Dan despre investiții, deficit și taxe
În ultimele declarații în calitate de primar general, Nicușor Dan a atras atenția asupra constrângerilor bugetare care afectează în continuare investițiile din București: „Nu vor fi bani pentru multe investiții. Primăria trebuie să funcționeze corect, să plătească subvențiile și să se concentreze pe proiectele pe fonduri europene”.
Fostul primar a subliniat importanța apelurilor de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, în special pentru proiecte de transport public, precum modernizarea liniilor de tramvai.
Nicușor Dan a avertizat asupra riscurilor generate de deficitul bugetar ridicat: „România este în procedură de deficit excesiv. Riscul mare este să nu atragem banii din PNRR până în august 2026.”
Președintele ales a exclus creșteri de TVA pentru alimentele de bază și energie, dar în privința creșterii cotei de 19% a spus că „sunt consultări care vor dura” și că orice decizie privind ajustările fiscale trebuie luată cu prudență, deoarece generează riscul evazionismului fiscal.