Oferte locuri de munca top

La mulți ani, inginerilor și constructorilor din România!

Ștefan Bâlici,

președintele Ordinului Arhitecților din România

Pentru oricine este activ în domeniul construcțiilor sau este, ca cetățean, sensibil la acesta și la impactul său asupra mediului nostru de viață, ziua de 14 septembrie este, de câțiva ani încoace, prilej de a-i sărbători pe cei care dau viață șantierelor de construcții, dar și, poate mai ales, prilej pentru reflecție cu privire la nevoile acestui domeniu dinamic și încercat.

Ziua aleasă pentru a le fi dedicată constructorilor, 14 septembrie, este ziua inaugurării în anul 1895 a Podului Regele Carol I de la Cernavodă, un monument care exprimă într-o formă exemplară relația dintre decidenți politici capabili sau chiar vizionari, profesioniști pregătiți să gândească și să pună în practică viziunile de dezvoltare și sistemul administrativ și instituțional bine conformat, care are capacitatea să desfășoare în bune condiții întregul proces. Această relație subîntinde fiecare proiect public de succes, iar referirea, prin alegerea datei Zilei Naționale a Constructorului, la acest monument exemplar este o alegere plină de semnificație.

Este cu atât mai important să ne inspirăm din astfel de exemple astăzi, când în țară se desfășoară programe ample de investiții publice – unul dintre ele purtând chiar numele lui Anghel Saligny! – iar rezultatele de înaltă calitate nu apar suficient de frecvent.

Provocările pe care trebuie să le înfrunte sectorul construcțiilor astăzi nu se rezumă la cele de proces, pe care le-am menționat mai sus sau la cele deja cunoscute de mai multă vreme, cum este emigrarea forței de muncă cu înaltă calificare. În condițiile schimbărilor structurale pe care le suferă societatea noastră în cursul tranziției climatice și al celei digitale, sectorul construcțiilor trebuie astăzi să se reinventeze, și trebuie să o facă împreună cu sectorul serviciilor intelectuale, în care proiectarea este o piesă cheie. Suntem împreună deci în această nouă etapă dificilă.

Reflectând asupra acestor probleme, nu facem decât să urmăm chiar intenția care stă la baza legii prin care a fost instituită Ziua Națională a Constructorului, în 2018. Dar această zi este, așa cum am afirmat din primele rânduri, și prilej de apreciere, de sărbătorire.

Astfel, fie că vorbim despre investiții publice sau despre investiții private, indiferent de scara acestora, noi arhitecții suntem conștienți că viziunea noastră nu poate prinde formă fără contribuția directă și esențială a constructorilor. Ei sunt cei care transformă proiectele noastre în clădiri funcționale și durabile.

Acum, când aniversăm Ziua națională a constructorului, vă invit pe toți să vă opriți o clipă pentru a admira acele locuri și clădiri care ne modelează în mod fericit mediul de viață și să vă gândiți la constructorii lor, de la muncitori, la artizani, la meșteri, la tehnicieni, la ingineri, la personalul administrativ. Noi, arhitecții, le suntem alături pe parcursul tuturor proiectelor, le suntem astăzi alături pentru a-i prețui și știm că doar împreună vom reuși să dirijăm spre mai bine modul în care se construiește în România.

Arh. Ștefan Bâlici, Președinte, Ordinul Arhitecților din România

Sus