Solplanet x AeroFix

Statii de betoane: Alternative durabile pentru combaterea uzurii

Fabricile de beton pot reduce acum substanțial timpul de nefuncționare a echipamentelor și costurile aferente în etapele de amestecare și de producție finală, datorită celor mai recente tehnologii de tratament al uzurii. 

Martin Kirchgassner, vicepreședinte și director tehnic al Castolin Eutectic, explică modul în care această abordare este o parte integrantă a filosofiei companiei, „Pioneering Industrial Sustainability”, deoarece când echipamentele critice funcționează în mod optim, acestea consumă mai puțină energie. Prin urmare, instalațiile pot atât să îmbunătățească eficiența energetică, cât și să își reducă amprenta de CO2.

Prin însăși natura lor, malaxoarele de beton și accesoriile de manipulare a betonului sunt supuse în permanență unui amestec extrem de eroziv și abraziv de ciment, nisip, agregate și apă. Apariția uzurii, ruperea și deteriorarea elementelor pot fi uriașe. Astfel, până la înlocuirea acestora, eficiența energetică și performanța operațională a unei componente sunt reduse. Acest lucru poate duce la un consum mai mare de combustibil și, în unele cazuri, la costuri materiale mai mari și alterarea calității betonului.

Căptușeli pentru malaxoare

Când vine vorba de reparații, un loc evident pentru a începe procesul, este acoperirea suprafeței interioare a cuvei sau tamburului malaxorului cu o căptușeală de protecție. In acest scop, Castolin Eutectic a dezvoltat plăcile anti-uzură Castodur Diamond Plates. Ușor de tăiat, modelat și montat pentru a proteja orice suprafață în orice tip de mixer, acestea au o greutate redusă, ceea ce facilitează transportul malaxorului. În cadrul testelor, s-a demonstrat că plăcile CDP oferă o durată de viață de până la cinci ori mai mare în comparație cu soluțiile anterioare.

Duritatea materialului este, de obicei, de două sau trei ori mai mare decât cea a multor medii abrazive utilizate în procesele industriale. Durabilitatea se datorează în mare parte prezenței fazelor ultra-dure – cu o valoare a durității (HV) de 1.500 până la 3.000 – ancorate într-o matrice robustă.

Montarea ulterioară a acestora este simplă, cu fixare prin șuruburi, nituri sau sudare prin puncte. Sunt ușor de tăiat în orice formă, folosind metode standard, cum ar fi tăierea cu plasmă, jetul de apă sau laserul, și sunt, de asemenea, ușor de îmbinat. Alternativ, Castolin Eutectic poate furniza panouri CDP pre-tăiate și formate conform specificațiilor mixerului.

Instrumente de amestecare

Soluția Castolin Eutectic rezistentă la uzură pentru suprafețele paletelor, racletelor și protectorilor de brațe este Castodur Diamond Carbide (CDC®). Componentele protejate de structura complexă de acoperire a CDC durează de până la șase ori mai mult decât piesele dependente de alte tehnologii.

În cadrul testelor care au comparat durabilitatea pieselor acoperite cu CDC cu cea a pieselor de înlocuire realizate din materiale dure alternative, speranța de viață a acestora a fost de șase ori mai bună decât cea a plăcilor întărite standard, de patru ori mai bună decât cea a poliuretanului și de trei ori mai bună decât cea a fontei Ni-Hard®.

Acoperirea CDC este creată cu ajutorul plăcilor CDP, iar pentru o protecție suplimentară a suprafețelor, pe marginile de atac se aplică carbură de tungsten – cu o duritate de 2.500 HV. Carburile au fost alese în mod special pentru rezistența la impacturi puternice în timpul operațiunilor de întreținere a malaxorului.

Conducte

Betonul amestecat poate fi transportat printr-un sistem de conducte rigide, cu diametru mic. Suprafața lor interioară este, în mod normal, predispusă la uzură erozivă și abrazivă. Soluția oferită de Castolin Eutectic pentru procesul descris, este CastoTubes. Aceste tuburi din oțel moale și ușor de sudat, sunt protejate la interior de un strat sudat din aliaj TeroMatec 4666, care este extrem de rezistent la uzură. Acesta oferă același nivel de rezistență la uzură ca și plăcile CDP 4666, dar evită dificultatea și cheltuielile legate de rularea plăcilor în tuburi.

Disponibile în diametre interioare de la 82 la 300 mm, CastoTubes sunt foarte rentabile, ușor de manevrat, se conectează rapid și ușor. A fost utilizată sudarea în spirală pentru a minimiza orice distorsiune. Tuburile sunt fără sudură, cu secțiuni transversale perfect rotunde și fără îmbinări sudate liniare.

În cadrul testelor de uzură prin abraziune efectuate în laborator, rezistența CastoTubes s-a dovedit superioară celei a produselor din oțel moale, a celor din oțel tratat termic, a plăcilor călite 400HB și a tuburilor din carbură de crom.

Ca și CDP, TeroMatec 4666 este de obicei de două sau trei ori mai dur decât cele mai abrazive medii industriale, datorită unei structuri cu mai multe faze ultra-dure ancorate într-o matrice rezistentă. Este important faptul că răcirea controlată în timpul fabricării are ca rezultat o dispersie densă și o orientare puternică a acestor faze dure. Acest lucru conferă o rezistență mult mai mare la uzură în comparație cu acoperirile convenționale pentru sudură.

Pe lângă tuburile CastoTubes standard, care rezistă la abraziune și eroziune până la 500⁰C, Castolin Eutectic poate furniza, la cerere, aliaje alternative și compoziții de bază pentru tuburi. Acestea pot fi necesare pentru a face față, de exemplu, eroziunii la temperaturi ridicate.

Sunt disponibile secțiuni de tub de până la maximum 3 metri. Acestea pot fi îmbinate prin sudare simplă sau prin metode mecanice. Tuburile pot fi livrate cu flanșe integrale sau glisante, sau cu alte tipuri de îmbinări cu flanșe sau conexiuni personalizate, la cerere. În cadrul gamei largi de diametre interne, grosimea precisă a suprafeței de uzură poate fi modificată pentru a obține o îmbinare ideală și pentru a evita scurgerile. CastoTubes se livrează gata de asamblare, cu îmbinări în Y și colțuri, în conformitate cu geometria țevilor specificate de client, dacă este necesar.

Producția finală

Castolin Eutectic oferă o gamă de soluții rezistente la uzură pentru diverse echipamente implicate în formarea betonului. Un bun exemplu este reprezentat de elementele de extrudare pentru producția de plăci alveolare. Pe lângă faptul că mărește durata de viață a manșoanelor de formare de până la opt ori, tehnologia Castolin Eutectic menține geometria originală a acestora.

O rețea de 700 de tehnicieni și specialiști este pregătită să asigure auditul uzurii la fața locului, analiza și consilierea, înainte de a recomanda soluția ideală. Reparațiile și protecția împotriva uzurii pot fi aplicate fie la sediul clientului, fie în atelierele specializate ale Castolin Eutectic.

 

Pentru informații suplimentare, vizitați https://www.castolin.com/.

Persoană de contact: Liviu Dică: liviu.dica@castolin.com & +40 734 464 426

Sus