Noua statie de compostare de la Sura Mica, judetul Sibiu, a fost inaugurata in aceasta saptamana in urma finalizarii lucrarilor de executie.
Valoarea totala a proiectului depaseste 80 de milioane lei fara TVA si este cofinantat de Uniunea Europeana, prin Programul Operational Sectorial Mediu, prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, iar contributia financiara a Consiliului Judetean Sibiu la acest proiect este de 10,7 milioane lei. Uniunea Europeana si bugetul de stat al Romaniei contribuie cu 69,6 milioane lei.
Ioan Cindrea, presedintele Consiliului Judetean Sibiu, a precizat:
„Este si aceasta o etapa importanta a celui mai mare proiect implementat pana acum de Consiliul Judetean Sibiu, acela prin care vom ajunge curand la un stadiu modern de colectare, selectare si valorificare a deseurilor in toate localitatile, pornind de la cele mai mici si pana la municipiul Sibiu. Rezultatul final este acela ca, pe langa un mediu mai curat, locuitorii judetului vor plati mai putin pentru deseuri deoarece acestea vor fi valorificate la maxim, asa cum se intampla acum in toate tarile Uniunii Europene.”
In Statia de Compostare Sura Mica se vor trata deseuri biodegradabile menajere colectate separat din jumatatea de sud a judetului, deseuri verzi din parcuri si gradini, deseuri biodegradabile din piete, cantine, restaurante si alte tipuri de deseuri asimilabile celor menajere. Statia are o capacitate de 18.600 t/an si va produce anual 6.500 de tone de compost care poate fi valorificat pentru productii agricole sau sere de flori.
Tot la Sura Mica va functiona si o statie de sortare ale carei lucrari au fost receptionate in urma cu 10 zile. Urmeaza ca in scurt timp, o statie de compostare similara sa fie receptionata langa localitatea Tarnava unde se vor trata deseurile biodegradabile din jumatatea de nord a judetului.
Prin acest proiectul Sistem de Management al Deseurilor in Judetul Sibiu au fost inchise cinci depozite neconforme la Agnita, Avrig, Cisnadie, Remetea (Sibiu, Dealul Daii) si Talmaciu.