Urare An Nou 2024

Standardele de cost ii fac pe antreprenori sa diminueze calitatea pentru a-si menține marjele de profit

Vasile Agafiței, director general EuroEm

Prețurile reprezintă un aspect sensibil în activitatea producătorului de ţevi corugate EuroEM din Piatra Neamț. Această pentru că prețul materiei prime reprezintă aproximativ 70 – 80% din costul de produs.

Ca urmare, societatea s-a confruntat cu fluctuații importante ale prețurilor, dar a trebuit să se adapteze. ”Am negociat cu partenerii noștri și am căutat soluții reciproc avantajoase. Acolo unde nu am reușit să ne înțelegem am căutat alte canale de aprovizionare, alte piețe interne și externe, etc.”, afirmă Vasile Agafiței, director general EuroEm.

În plus, din cauza factorilor economici și politici, producătorul estimează o instabilitate în piață, dar consideră că va fi pregătit să îi facă față.

Țevile corugate se folosesc în realizarea rețelelor de transport subteran a fluidelor fără presiune, respectiv curgere liberă (rețele de canalizare, sisteme antiviitură, sisteme de drenaj etc.). Astfel de proiecte de investiții sunt finanțate prin programul național ”Anghel Saligny”, conform unor anumite standarde de cost.

”Este adevărat că atunci când sunt impuse standarde de cost, tendința antreprenorilor este de a diminua calitatea pentru a menține marjele de profit. Scopul fiecărui antreprenor este de a avea activitate și de a obține profitul dorit”, este de părere domnul Agafiței. Și precizează: ”Pentru noi însă o astfel de abordare nu este acceptabilă. Preocuparea noastră permanentă este de a menține și îmbunătăți calitatea produselor și serviciilor oferite, scopul fiind consolidarea brandului propriu pe termen mediu și lung. De aceea, în astfel de situații ne mulțumim cu profituri mai mici fără a face rabat de la calitate. Iar în situațiile în care acest lucru nu este posibil, preferăm să renunțăm și să căutăm alte oportunități.”

O preocupare tot mai mare a producătorilor de materiale de construcție este colectarea, reciclarea deșeurilor și folosirea de produse reciclate.

Managerul EuroEm spune că acordă o atenție deosebită acestui aspect:

”Ne interesează problema colectării și reciclării deșeurilor atât din punct de vedere al condițiilor de mediu, cât și din punct de vedere economic. Nu dorim însă să cădem în capcana în care problemele de mediu au devenit o modă și dă bine să fii «eco-friendly»  doar pentru că e una din temele de actualitate. Mi-aș dori ca eforturile de colectare să fie corelate cu capacitățile de producție a materialelor reciclabile, altfel rămânem «prinși în proiect»”.

De altfel, în activitatea sa producătorul apreciază că folosește la maxim resursele proprii pentru realizarea acestui deziderat.

Având în vedere interesul producătorilor de materiale de construcții de a se apropia cât mai mult de clienții lor- firmele de construcții, managerul EuroEm spune că își dorește să adere la Patronatul Societăților din Construcții, care reunește atât constructori, cât și producători de materiale de construcții.

”Știm cu toții că puterea grupului este importantă și este nevoie de solidaritate și sprijin pentru atingerea obiectivelor comune”, spune domnul Agafiței.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus