Statul nu va mai finanța integral construirea de stadioane și vrea ca autoritățile locale să participe cu 20% cofinanțare.
Totodată, CNI nu va mai construi sali de sport, așezăminte culturale, săli de cinema, drumuri locale, fose septice, etc.
Mai multe subprograme vor fi eliminate de la finanțare prin Programul național de construcții de interes public sau social, derulat de Compania Națională de Investiții (CNI).
Potrivit unui proiect de act normativ, vor fi eliminate subprogramele: „Sali de sport”, „Așezăminte culturale”, „Săli de cinema”, „Drumuri de interes local și drumuri de interes județean”, „Fose septice, microstații de epurare, sisteme de alimentare cu apa și sisteme de canalizare”, „Imobile cu risc seismic”.
Astfel, va fi limitat numărul de obiective ce vor putea fi realizate în continuare prin acest program.
Stadioanele, numai cu cofinanțare de 20% de la autoritățile locale
Construcțiile de stadioane, din cadrul subprogramului ”Complexuri sportive”, indiferent de stadiul de implementare, vor putea fi realizate numai cu participarea beneficiarilor la finanțarea acestora, prin convenții de cofinanțare, în cuantum de 20% din valoarea lucrărilor de construcții-montaj.
UAT-urile pot decide participarea la cofinanțarea beneficiarilor, fără ca prin aceasta să dobândească vreun drept asupra obiectivului de investiți realizat, sau să se instituie vreo obligație în sarcina beneficiarului.
În situația în care a început execuția lucrărilor la obiectivele de investiții la data intrării în vigoare a noului proiect de act normativ, procentul de 20% din valoarea lucrărilor de construcții-montaj se aplică restului de executat existent la această dată.
Oficialii de la Ministerul Dezvoltării spun că au constatat necesitatea modificării cadrului general de realizare a PNCIPS, în sensul abrogării unor subprograme cu eficiență scăzută. Urmăresc astfel o mai bună gestionare a resurselor financiare disponibile, concentrarea resurselor către programe prioritare, cu un grad de maturitate ridicat și impact socio-economic semnificativ, reducerea cheltuielilor neesențiale, ”ca parte a unui efort amplu de raționalizare a investițiilor publice, fără a compromite obiectivele majore de dezvoltare națională”.
Având în vedere măsurile propuse în cadrul Programului de Guvernare adoptat, ce fac trimitere la necesitatea reevaluării și prioritizării proiectelor Companiei Naționale de Investiții, au fost identificate o serie de aspecte ce urmează a fi reglementate prin noul proiect de act normativ, cum ar fi redefinirea unor expresii, abrogarea unor termeni, modificarea unor definitii, prorogarea unor termene, limitarea numărului de obiective ce vor putea fi abordate în continuare, până la finalizarea acestora după abrogarea mai multor subprograme sau creșterea contribuției beneficiarilor la realizarea investițiilor din domeniul infrastructurii sportive mari, de tipul stadioanelor de fotbal.
În cursul anului 2025 plățile pentru programele de investiții Anghel Saligny și PNCIPS se fac în baza unor criterii de prioritizare în funcție de categoriile de investiții și de gradul de implementare a acestora.
Transferurile se efectuează în perioada 15-17 a lunii, în limita creditelor bugetare aprobate lunar. Printr-o adresă din luna mai 2025 Ministerul Finanțelor a informat că până la data de 20 a lunii se vor transmite deschiderile de credite reprezentând drepturi de personal și drepturi sociale, iar deschiderile de credite pentru celelalte naturi de cheltuieli se vor depune după acea dată.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025