Proiectul de lege, propus de politicienii PNL și aprobat ieri de Senat, vine în sprijinul companiilor care investesc în dezvoltarea de capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile.
Proiectul a primit 82 de voturi pentru, 15 voturi împotrivă și 24 abțineri.
Inițiatorii susțin că autoritățile publice interpretează restrictiv dispozițiile legale incidente impunâd aprobarea unui PUZ cu trecerea întregului teren în intravilan în faza de PUZ. Aceasta presupune și plata taxelor aferente.
Or, în această etapă, investitorii încă nu au ”certitudinea posibilității realizării investiției”.
Situația reprezintă un impediment major pentru investitorii care își asumă asemenea investiții în domeniul producerii energiei regenerabile de mare capacitate în România, subliniază inițiatorii proiectului legislativ.
Pentru că, în cazul în care nu se poate finaliza autorizarea investiției, terenul trebuie trecut din nou în extravilan ceea ce presupune un demers anevoios și costisitor.
Ca urmare, deputații PNL au inițiat un proiect de lege pentru a permite scoaterea din circuitul agricol doar a suprafețelor ocupate de construcții.
De asemenea, taxele legale de scoatere din circuitul agricol ar urma să fie plătite abia la emiterea autorizației de construire.
Aceste măsuri, consideră inițiatorii proiectului,” încurajează investițiile în acest domeniu și răspund mai natural nevoii de producere a energiei regenerabile”.
Proiectul:
”În situația construirii unor facilități de producere a energiei regenerabile fotovoltaică, unități de stocare ale electricității, stații de transformare, scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol se poate face și partial doar pentru suprafețele de teren afectate de instalația de producere sau de stocare a energiei regenerabile, restul de teren liber rămânând în circuitul agricol”
”Scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor agricole situate în extravilan, precum și a terenurilor silvice se face la momentul autorizării construcției, cu plata tarifelor prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege de către beneficiari. Din aceste tarife se constituie Fondul de ameliorare a fondului funciar, aflat la dispozitia Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, respectiv a Ministerului Apelor și Pădurilor.”
Proiect pentru realizarea unei centrale electrice fotovoltaice
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021