Solplanet x AeroFix

Spitalul Regional de Urgenta Iasi: Se lucreaza la studiile pentru construirea cailor de acces definitive

Pe șantierul viitorului Spital Regional de Urgență au fost amenajate drumurile temporare. Pe lângă multe alte documentații necesare proiectului, se lucrează și la studii pentru construirea căilor definitive de acces spre și în interiorul arealului Spitalului Regional.

Acest areal va include și Sala Polivalentă și viitorul stadion și este gândit ca fiind dezvoltat unitar și coerent, după un concept Smart City District, a subliniat primarul municipiului Iași Mihai Chirică.

O recentă întâlnire de lucru a vizat acest proiect medical, cel mai important din Regiunea de Nord – Est a României și din istoria recentă a Iașului.

La aceasta au luat parte primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, reprezentanții Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), cea care gestionează cele trei proiecte de spitale regionale din țară (Iași, Cluj și Craiova) – președinte Adrian Popa, manager de proiect Cristina Gafton și responsabilul pentru Iași, Bogdan Abalași -precum și reprezentații firmei care lucrează la excavarea și pregătirea terenului (Ness Proiect Europe SRL).

De asemenea, au participat și reprezentanți ai companiilor care asigură dirigenția de șantier, ai Direcției Regionale de Drumuri și Poduri și Citadin SA, ai furnizorilor de utilități (ApaVital SA, DelGaz Grid SA etc.) și ai altor instituții implicate în avizarea proiectului (Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Administrația Bazinală Ape Prut – Bârlad, Agenția pentru Protecția Mediului etc.).

Începând din luna aprilie, pentru o sumă de 26,29 milioane de lei fără TVA, Ness Proiect Europe SRL lucrează la organizarea șantierului din zona Moara de Vânt, excavarea pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor de acces.

O a doua procedură organizată de ANDIS a încredințat contractul de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, pentru o sumă de 23,86 milioane de lei fără TVA asocierii Venturo Investment SRL (lider) – Koltek Musavirlik.

Cea mai importantă licitație aferentă acestui proiect, care urmărește atribuirea pachetului principal de lucrări de construire, furnizarea și instalarea de echipamente medicale, are o valoare de 1,82 miliarde de lei fără TVA (circa 436 de milioane de euro).

Până la termenul limită din luna iunie licitația a atras șase oferte în care sunt implicate în jur de 80 de companii, grupate în asocieri conduse de Bog’Art SRL București, Ness Proiect Europe SRL Ploiești, Dimex 2000 Company SRL Bistrița Năsăud și trei grupuri din Turcia, CCN, Afken și Yildizlar.

Evaluarea ofertelor și încredințarea ar trebui finalizate în trei luni.

Noul spital va avea șapte niveluri (subsol, parter și cinci etaje), 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați.

Spitalul Regional de Urgență va avea o amprentă la sol de circa 28.000 mp și o suprafață desfășurată de 149.000 mp.

Acesta va fi unul „verde” (clădire nZEB), cu 9.600 de panouri fotovoltaice, 39.500 de metri pătrați de spații verzi și 1.500 de locuri de parcare.

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași este estimat la 3,23 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus