Dintre lucrările necesare pentru funcționarea viitorului Spital Regional de Urgență Iași urmează să fie realizată gospodăria de apă, în acest sens fiind emisă autorizația de construire.
În prezent, ANDIS derulează trei licitații în cadrul acestui proiect:
* pentru atribuirea contractului de lucrări de construire (pachet 1), cu o valoare de 29.424.189 lei fără TVA – în curs de finalizare: contractul va fi semnat cu constructorul român Ness Proiect Europe pentru o sumă de 26.298.533 lei fără TVA;
* pentru atribuirea contractului de servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții, cu o valoare de 44.843.676 lei fără TVA – licitația a atras patru oferte, iar câștigătoare a fost desemnată asocierea Venturo Investment SRL (lider) – Koltek Musavirlik cu o ofertă 23.861.076 lei fără TVA;
– pentru atribuirea lucrărilor de construire (pachet 2), furnizarea și instalare de echipamente medicale, în valoare de 1.891.747.313 lei fără TVA – procedura urmează să fie lansată.
„Sperăm ca licitațiile să fie finalizate rapid, astfel încât lucrările să înceapă cât mai devreme în acest an”, a transmis Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Recenta autorizație de construire a fost emisă pentru două rezervoare supraterane cu o capacitate de câte 1.500 mc, a unei stații de clorinare și a uneia de pompare, a conductelor și căminelor, alimentarea cu energie electrică, instalații și iluminat, amenajarea de platforme de acces și trotuare etc. Lucrările vor dura cel mult doi ani.
Contractul a fost semnat cu firma ApaVital SA.
Proiectul Spitalului Regional de Urgență din Municipiul Iași a rămas în continuare cel mai avansat din cele trei spitale de acest tip care vor fi construite în România (alături de Cluj și Craiova).
În cursul lunii februarie a anului 2023 primarul Mihai Chirica a semnat autorizația de construire pentru Spitalul Regional de Urgență.
Alături de alte documentații necesare, în cursul lunii iulie a anului trecut edilul-șef a semnat și certificatul de urbanism necesar extinderii rețelelor de distribuție a energiei electrice și construirii unei stații de transformare pentru viitoarea unitate medicală din Moara de Vânt.
În paralel cu procedurile menționate, Primăria lucrează la studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, care este gândită a fi dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District.
Noul spital va avea 850 de paturi, 20 de săli de operație și circa 3.000 de angajați, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon”, vechi de 260 de ani.
Costul Spitalului Regional de Urgență Iași a fost actualizat la 3,3 miliarde de lei, circa 668 de milioane de euro, finanțarea fiind din fonduri europene, dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiții şi de la bugetul de stat.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023