Studiul de fezabilitate pentru construirea Spitalului regional de urgență Brașov a fost prezentat public de consorțiul de firme selectat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în cadrul acordului de finanțare nerambursabilă cu Primăria Brașov.
Potrivit parteneriatului semnat cu Ministerul Sănătății și cu Consiliul Județean, ”de aici încolo soluția de finanțare și preluarea investiției vor fi făcute de către Ministerul Sănătății, iar noi ne vom lupta în continuare ca lucrul acesta să se întâmple”, a declarat Allen Coliban, primarul municipiului Brașov.
Comunitatea brașoveană a suportat cheltuielile cu dezvoltarea studiului de fezabilitate.
”Din ultimele informații pe care le am de la Ministerul Sănătății, soluția va fi cel mai probabil un mix de surse de finanțare”, a mai spus Allen Coliban.
Conform studiului de fezabilitate, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 26 săli de operații, 972 de paturi, din care 56 sunt pentru spitalizarea de zi, o capacitate de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Termenul estimat pentru pentru inaugurarea spitalului este prevăzut în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro.
După ce studiul de fezabilitate va fi evaluat de către Municipalitate și Ministerul Sănătății, documentul va fi dezbătut cu specialiștii în sănătatea publică, pentru ca, după finalizarea acestor discuții, să fie supus aprobării Consiliului Local.
Consorțiul de firme care a lucrat la elaborarea studiului de fezabilitate este format din PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP.
Pe 29 septembrie, consiliul local a aprobat, cu unanimitate de voturi, studiul de prefezabilitate pentru construirea Spitalului clinic de pneumoftiziologie și boli infecțioase. Acest spital va fi situat lângă viitorul spital regional, ca parte a proiectului municipalității de amenajare ,,orașului medical”(,,medical city”). Aprobarea acestui document era necesară pentru ca municipalitatea să își continue demersurile pentru obținerea finanțării nerambursabile prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), pentru care proiectul este eligibil.
Construirea acestui spital se încadrează în Pilonul V, Componenta V.I. – Sănătate, Investiţia nr. 2 – Investiţii în infrastructura spitalicească publică din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), având ca obiectiv consolidarea rezilienţei sistemului de sănătate din România prin creşterea nivelului de acces, siguranţă, calitate şi funcţionalitate a serviciilor medicale şi a infrastructurii sanitare.
Conform studiului de prefezabilitate, viitorul spital va avea următoarelor specializări: boli infecţioase, pneumologie şi ftiziologie, recuperare, medicină fizică şi balneologie, chirurgie toracică, îngrijiri paliative.
Capacităţile noului Spital de boli infecţioase şi pneumoftiziologie Braşov vor fi formate din zona de spitalizare continuă, spitalizare de zi, zona de îngrijire ambulatorie, dispensarul TBC, zona de servicii de diagnosticare şi tratament, un bloc operator de dimensiuni reduse şi un centru de recuperare, medicină fizică şi balneologie.
Spitalul va avea, de asemenea, şi un compartiment pentru primiri urgenţe, cu camere de gardă pentru fiecare dintre specialităţile medicale deservite, cabinet pentru vaccinuri şi spaţii pentru deservirea funcţiei educaţionale (sală conferinţe, săli studiu, camere pentru rezidenţi, etc).