Oferte locuri de munca top

Spitale de mari arsi: toate santierele vor fi deschise in acest an

Mihai Monoranu, șeful Unității de Management al Proiectului Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății

Toate cele trei șantiere de construire a centrelor de mari arși vor fi deschise anul acesta. Vor fi edificate noi clădiri în cadrul Spitalelor Clinice Județene de Urgență „Pius Brînzeu” Timişoara și din Târgu Mureş, precum și la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti.

 

Login Required

 

 

Aceste proiecte de investiții sunt finanțate cu împrumuri de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) și cu fonduri de la bugetul de stat. Valoarea lor totală depășește 460 milioane de euro.

Activitățile finanțate prin două credite de la BIRD trebuie să fie finalizate până la 31 decembrie anul viitor.

În prezent, procedurile de achiziție publică pentru atribuirea contractelor de realizare a celor trei centre de arși au fost încheiate sau sunt în etapa de finalizare.

Demersurile sunt avansate în cazul proiectului de la SCJU „Pius Brînzeu” Timişoara, pentru care au început lucrările de construire.

În această vară urmează să fie emis ordinul de începere a lucrărilor și pentru șantierul centrului de arși de la „Grigore Alexandrescu” Bucureşti.

Pentru edificarea proiectului de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș este prevăzut ca în toamnă să fie semnat contractul de execuție a lucrărilor și, ulterior, să fie emis ordinul de începere. Dacă procedurile se derulează conform planificării ar urma ca până la finele acestui an să înceapă lucrările de construire și pentru cel de-al treilea centru de arși.

Pentru supervizarea lucrărilor de construcții și managementul contractelor de execuție conform prevederilor Cărții roșii FIDIC (inclusiv dirigenție de șantier) sunt licitații finalizate sau în curs de finalizare și contracte pregătite pentru semnare.

La SCJU „Pius Brînzeu” Timişoara au început lucrările

Lucrările de construire a centrului de mari arși din Timișoara au început la finele lunii iunie.

Proiectul prevede edificarea la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” a unei clădiri cu regim de înălțime Subsol + Parter + 4Etaje + Etaj tehnic + Heliport, în suprafață totală desfășurată de 21.000 mp.

Aici ar urma să funcționeze integrat mai multe compartimente și secții medicale: UPU-SMURD cu 58 de posturi; Centru de arși, având șase boxe pentru mari arși, șase rezerve pentru arși intermediari și post-critici și cinci paturi pentru microchirurgie și chirurgie reconstructivă; secție ATI cu 27 paturi; bloc operator cu 25 de săli de operație; spații conexe desfășurării activității medicale (sterilizare, farmacie, spații administrative și logistice, spații  tehnice, adăpost ALA etc.) și heliport.

Pe lângă edificarea noii clădiri, investiția mai prevede realizarea unei pasarele de legătură cu clădirile existente ale spitalului și reorganizarea circuitelor medicale ale secțiilor menționate mai sus.

Contractul pentru execuția lucrărilor de construcție a fost semnat, anul acesta, pe data de 25 mai, între Ministerul Sănătății prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale și asocierea  de firme formată de Erbasu Construcții SA, Terra Gaz Construct SRL și Concelex SRL.

Valoarea totală a contractului este de 292.865.097 lei (TVA inclus). Durata acestuia este de doi ani și două luni de la data începerii lucrărilor.

Situatii particulare privind autorizarea pentru securitate la incendiu

Centrul de arși de la „Grigore Alexandrescu” Bucureşti, în etapa de atribuire a contractului

Pentru proiectul de construire a unui centru de arşi la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” București”, procedura de licitație se află în etapa de atribuire a contractului pentru execuția lucrărilor.

Pe data de 8 iunie a.c. a fost emisă notificarea cu privire la intenția de atribuire a contractului. Urmează etapa de negociere și semnarea contractului de execuție.

”Estimăm că semnarea contractului se va face în luna iulie 2023 iar în august 2023 va fi emis ordinul de începere a lucrărilor, planificate pentru o perioada de 26 de luni de la data de începere”, ne-a declarat Mihai Monoranu, șeful Unității de Management al Proiectului Băncii Mondiale din cadrul Ministerului Sănătății.

Proiectul prevede demolarea a trei clădiri existente și edificarea unei clădiri cu regim de înălțime Subsol + Parter + 4Etaje +Etaj tehnic, în suprafață totală de 13.700 mp.

Aceasta va cuprinde: Centru de arși, având 10 paturi pentru pacienți critici, 14 paturi pentru terapie intermediară, 10 paturi pentru microchirurgie și două săli de operații; secție ATI cu 36 paturi; bloc operator cu opt de săli de operație; spații conexe desfășurării activității medicale; centrală termică; parcare și relocarea rețelelor de utilități existente.

Investiția mai prevede și realizarea unei pasarele de legătură pentru conexiunea cu Unitatea de Primiri Urgențe existentă și cu alte clădiri ale spitalului în vederea reorganizării circuitelor și fluxurilor medicale

De asemenea, va fi semnat contractul pentru asigurarea serviciilor de supervizare a lucrărilor de construcții și de management a contractului de execuție pentru care a fost finalizată etapa de evaluare a ofertelor.

Valoarea totală estimată a investiției, actualizată utilizând indicii publicați de Institutul Național de Statistică la nivelul lunii ianuarie 2023, este 299.051 mii lei (TVA inclus).

Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș: ofertele constructorilor sunt în evaluare

Procedura de achiziție publică pentru atribuirea contractului de execuție a lucrărilor de construire a centrului de arși la Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș a fost lansată pe 3 martie anul acesta, iar pe 29 mai a fost termenul limită pentru depunerea ofertelor. Patru ofertanți concurează pentru câștigarea acestui contract.

În perioada iulie – septembrie a.c. urmează ca cele patru oferte să fie evaluate în raport cu cerințele documentației de atribuire, obținute aprobările necesare conform procedurilor proiectelor, iar cel mai târziu în luna octombrie să fie semnat contractul de execuție a lucrărilor și să fie emis ordinul de începere, potrivit șefului UMPBM, din cadrul Ministerului Sănătății, Mihai Monoranu.

Proiectul prevede construirea unei clădiri, cu regim de înălțime Subsol + Parter + 4Etaje + 5Etaj tehnic. Suprafața totală va fi de 24.577 mp.

În viitoarea clădire vor funcționa integrat mai multe compartimente și secții medicale: Centru de arși cu 15 paturi pentru pacienți critici; secție ATI cu 44 paturi; bloc operator cu 25 de săli de operație; spații conexe desfășurării activității medicale; centru de transfuzii sangvine; sterilizare; centru de instruire.

Pe lângă edificarea unei noi clădiri, investiția mai prevede realizarea unei pasarele de legătură pe două etaje pentru conexiunea cu clădirea principală a spitalului și cu Unitatea de Primiri Urgențe existentă și reabilitarea pe verticală a întregii clădiri principale (zonă ax central – lifturi – de la parter la etajul 9), precum și reorganizarea heliportului existent, în vederea reorganizării circuitelor și fluxurilor medicale.

Valoarea totală a investiției actualizată utilizând indicii publicați de Institutul Național de Statistică la nivelul lunii ianuarie 2023 este 374.176 mii lei (TVA inclus)

Finanțare de 466 milioane de euro din credite BIRD și de la bugetul de stat

Ministerul Sănătății, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) implementează proiectul privind Reforma Sectorului Sanitar, finanțat de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD).

În cadrul proiectului, finanțat cu 400 milioane de euro prin două împrumuturi, sunt cuprinse activitățile și fondurile necesare pentru elaborarea documentațiilor de proiectare, construcția și dotarea parțială, aferente edificării a trei centre moderne pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave.

Noile clădiri în care vor fi realizate centrele de arși vor include și blocuri operatorii, secții de Anestezie Terapie Intensivă și Unități de Primire Urgențe sau conexiunea cu UPU existente.

Pe lângă creditul BIRD, Guvernul a alocat anul acesta fonduri suplimentare. Prin OUG 16 / martie 2023 se asigură finanțare din bugetul de stat în condițiile în care sumele împrumuturilor BIRD sunt insuficiente și/sau nu mai sunt disponibile, inclusiv după finalizarea perioadei de implementare a acordurilor de împrumut (31 decembrie 2024).

Costul suplimentar total cumulat al celor trei proiecte a fost estimat la o sumă de aproximativ 330,5 milioane de lei, echivalent a circa 66 milioane de euro.

Suplimentarea a fost considerată necesară din cauza situației economice globale din ultimii doi ani (pandemia de Covid19 și situația de război din Ucraina), reflectată în creșterea semnificativă a prețurilor materialelor de construcții, utilajelor, precum și a echipamentelor și dispozitivelor medicale. De asemenea, pentru dotarea cu echipamente și dispozitive medicale a celor trei clădiri complexe va fi necesară asigurarea fondurilor necesare, fiind discutată finanțarea parțială prin intermediul Programului Operațional Sănătate 2021-2027.

 

Sus