Oferte locuri de munca top

Specialişti CE îi ajută pe funcţionarii MDRAP

1415364565-530

Corina Creţu, comisar european

Comisia Europeană (CE) va trimite specialişti în România care vor lucra alături de funcţionarii MDRAP pentru eficientizarea implementării proiectelor finanţate din fonduri europene. Liviu Dragnea, ministrul dezvoltării, speră că aceştia vor ajuta la grăbirea efectuării de către CE a plăţilor aferente cererilor de rambusare transmise de MDRAP. Solicitări în valoare de 180 milioane de euro aşteaptă de peste o lună undă verde de la CE.

Aflat într-o vizită oficială în România, comisarul european Corina Creţu, a precizat:
“Comisia Europeană salută progresele semnificative înregistrate în general în absorbția fondurilor europene, dar, fiind aici, aș vrea să salut progresele pe care le-ați făcut în implementarea Programului Operațional Regional (POR). Este cel mai avansat program pentru perioada 2007-2013, prin măsurile pe care le-ați adoptat în ultimii doi ani – definirea rolului Autorității de Management, simplificarea procedurilor și gestionarea eficientă a programului. Practic, a crescut rata de absorbție cam de 10 ori.”

Corina Creţu a anunţat că unul sau doi funcţionari din cadrul DG Regio (Direcţia Generală Politică Regională şi Urbană) vor fi trimişi în România pentru a lucra alături de funcționarii din minister pentru integrarea observațiilor trimise de Comisie în programele operaționale, pentru a grăbi adoptarea acestora.

În cadrul unei întrevederi cu comisarul Corina Creţu, ministrul Liviu Dragnea, a precizat:
„Acele întârzieri birocratice de care vorbeați, de la Bruxelles, pentru noi ar fi important să se rezolve. Am fost asigurat de dumneavoastră, chiar acum, că, de luni, aici vor veni unul sau doi funcționari din DG REGIO, pentru că, de exemplu, avem solicitări, așa cum v-am informat, de plată de 180 de milioane de euro, de peste o lună de zile, și avem nevoie de acești bani, pentru că beneficiarii au nevoie de acești bani.”

Gradul de absorbție prin POR a crescut de la o medie de 100 de milioane de euro, până în 2012, la 1,1 miliarde de euro în septembrie 2014.
Potrivit ministrului Liviu Dragnea, POR este singurul program care are risc de dezangajare 0, nu există niciun risc ca banii europeni să nu fie folosiţi.
În perioada 2014-2020 POR este, din nou, cel mai mare program operațional.

Sus