Urare Craciun 2024

Spatii logistice: Scadere de 20% a volumului inchirierilor in primele noua luni

Spațiile logistice și industriale închiriate în primele nouă luni ale anului au totalizat circa 575.000 mp, reprezentând o scădere de 20% față de perioada similară a anului trecut. Contractele noi au avut o proporție de 58% din volumul total tranzacționat, arată datele firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Cifrele pe trimestrul al treilea indică 164.000 mp tranzacționați, nivel comparabil cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Totuși volumul tranzacționat este pe un trend de ușoară scădere, comparând cu trimestrul al doilea când s-au contractat 213.000 mp, dar și cu primele trei luni ale anului când volumul total a atins 196.900 mp.

Reînnoirile de contracte au cumulat 42% din volumul tranzacționat având o pondere importantă, evidențiind tendința chiriașilor de a analiza foarte atent opțiunile existente și a eficientiza la maximum costurile unei posibile mutări.

Bucureștiul rămâne destinația preferată a companiilor care închiriază spații de logistică și depozitare, cu aproape jumătate din volumul tranzacționat.

Timișoara, Ploiești și Cluj au fost cele mai dinamice piețe secundare.

Dezvoltatorii au continuat să livreze noi proiecte, astfel că în trimestrul al treilea noile proiecte finalizate au totalizat peste 170.000 mp, din care cel mai relevant este extinderea cu 53.500 mp a proiectului VGP Brașov.

În total, în primele nouă luni au fost livrate proiecte de 275.000 mp și mai sunt în derulare lucrări la clădiri cu suprafețe de peste 430.000 mp.

Contract de lucrari, de peste 11 mil euro, ofertat

Livrările noi din acest an ar urma să totalizeze aproximativ 500.000 mp, comparabil cu anul 2023.

„Chiar și într-un context de scădere a cererii față de anul precedent, piața spațiilor logistice și industriale din România rămâne rezilientă, susținută de un volum reperezentativ de închirieri noi și de proiecte de extindere. Cu o rată de ocupare foarte ridicată, de peste 95% și o dezvoltare de noi proiecte foarte prudentă, sectorul logistic din România rămâne un motor esențial și sănătos al dezvoltării economice și un barometru al activității industriale. Perspectivele sunt optimiste pentru că pe termen mediu și lung România are un potențial bun de dezvoltare atât în sectoarele de distribuție, cât și în cele de producție; acesta din urmă fiind pe tendință ascendentă în ultimii 3 ani”, a declarat Rodica Târcavu, Partner Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus