Livrările de clădiri de birouri se vor menține la un nivel redus și în 2023, respectiv în jur de 104.000 mp.
“Obiectivele ESG/amprenta ecologică și nevoia de spații de mai bună calitate vor susține creșterea numărului de renovări de spații de birouri, o tendință care este accentuată atât de constrângerile legate de oferta de noi construcții, cât și de scăderea cererii pentru spațiile mai vechi.
Acest lucru va duce la o încetinire a cererii de expansiune, la intensificarea activității de subînchiriere și la o concentrare pe reînnoiri.
În același timp, va fi nevoie de spații de birouri renovate pentru ca piața să poată satisface cererea de clădiri cu emisii de carbon nete zero”, a declarat Mădălina Iconaru, Consultant Office Agency JLL Romania.
Piața de birouri a traversat anul trecut o perioadă de stagnare. Cererea s-a menținut, în timp ce livrările de spații noi s-au redus la jumătate față de anul anterior.
Puțin peste un sfert din cererea totală de spații de birouri din București a venit anul trecut dinspre sectorul de IT, urmat de sectorul de servicii profesionale (12%) și sectorul financiar – bancar (aproape 9%).
Anul trecut, au fost livrate în București clădiri de birouri însumând o suprafață închiriabilă de 124.500 mp, reprezentând doar jumătate din livrările anului precedent.
În trimestrul 4 a fost livrată o singură clădire de birouri, Equilibrium 2, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 19.500 mp.
Cererea totală pentru spații de birouri din București a stagnat comparativ cu anul precedent, ajungând la 286.100 mp, nivel comparabil cu 2021. În același timp, cererea netă a crescut doar ușor, cu 3%, până la 140.500 mp.
Zona de depozitare de 7 mii mp, in pregatire langa un municipiu
În ultimul trimestru din 2022, cererea total de spatii de birouri a însumat aproape 85.000 mp în trimestrul 4 din 2022, valoare similară cu T4 2021. Cererea netă s-a ridicat la 34.800 mp, de asemenea o valoare foarte apropiată de T4 2021.
Așa cum era de anticipat, rata de neocupare a început să scadă în ultimul trimestru din 2022, de la 13% în T3, la 12,54%.
Cel mai probabil, rata de neocupare va continua să scadă ușor pe parcursul anului 2023.
Chiriile s-au menținut în trimestrul 4 la același nivel cu trimestrul precedent, chiria prime (pentru cele mai bune spații), rămânând la 19 euro pe mp pe lună. Sunt posibile noi creșteri de chirii în prima parte a anului 2023, pe fondul indexării cu rata inflației, consideră sursa citată.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2022