Oferte locuri de munca top

Spatii comerciale de peste 267.000 mp urmeaza sa fie livrate

In Romania se afla in constructie peste 267,000 mp de spatiu comercial ce urmeaza sa fie livrati in perioda 2014 – 2016 in orase precum Bucuresti, Brasov si Targu Jiu, se arata intr-un raport realizat de consultantul CBRE.
*Rusia si Turcia domina piata europeana de dezvoltari comerciale
In ceea ce priveste spatiul european, dezvoltarile din orasele din Rusia si Turcia continua sa domine la nivel de spatiu comercial in constructie. Cea mai activa piata din Europa este Istanbul cu 27 de centre (1,9 milioane mp) in dezvoltare. Ca in multe alte piete, majoritatea acestui spatiu se afla in zonele periferice, departe de centrul orasului.

Moscova conduce in topul dezvoltarilor din Rusia cu 1,5 milioane mp de spatiu in constructie, ce urmeaza a fi livrati in urmatorii trei ani. Alte orase din Rusia, precum Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Samara si Novosibirsk, au un volum de spatiu comercial in constructie substantial, de peste 2,6 milioane.

Dintre cele 35 de centre comerciale deschise in Europa in 2013, 26 se afla in Europa de Est, alte 4 in zona Europei Centrale si doar 5 in Europa de Vest. Chiar daca spatiul in dezvoltare in Europa de Vest este la un nivel minim istoric, multe din centrele existente planuiesc extinderi pentru a acomoda cererea puternica a chiriasilor internationali pentru spatiile comerciale de top.

*Jumatate din centrele comerciale in constructie sunt dezvotlate in China
Peste 39 milioane de metri patrati (mp) de centre comerciale se afla in constructie la nivel mondial, in crestere cu 3 milioane de mp fata de 2012.
Peste jumatate din acest spatiu in dezvoltare este localizat in China. Orasul Shanghai ocupa prima pozitie cu 3,3 milioane de mp de spatiu in constructie, mai mult fata de suprafata totala combinata din 86 de orase europene, excluzand orasele din Rusia si Turcia. Dupa Shanghai, pe locul 2 se afla Chengdu cu 3,2 milioane, urmat de alte doua orase din China: Shenzhen si Tianjin.

Celelalte orase din top 10 sunt Istanbul, Wuhan, Moscova, Beijing, Nanjing si Guangzhou.

In zona Asia de Sud-Est, Kuala Lumpur domina la nivel regional, cu peste 3,3 milioane mp spatiu in constructie, urmate de Ho Chi Minh si Hanoi.

Natasha Patel, EMEA Retail Research, CBRE, a comentat:

„In ceea ce priveste localizarea, activitatea globala de dezvoltare este similara cu ce s-a intamplat anii trecuti, Asia, in particular China, domina toate topurile. Volumul spatiului in dezvoltare in aceasta regiune se datoreaza nu doar cresterii economice, dar si cererii venite dinspre chiriasii globali, pentru care spatiul existent nu este conform cerintelor interne.”

Sus