Oferte locuri de munca top

Situatia economica a Romaniei: deficit in scadere, dar provocarile fiscale sunt uriase

Execuția bugetară din primele patru luni ale anului arată că ”asigurarea surselor de venituri pentru menținerea ritmului investițional și plata salariilor și pensiilor majorate anul trecut reprezintă o provocare uriașă”, a declarat Tánczos Barna, ministrul Finanțelor.

El a sublinia că, România va putea atinge țintele de deficit asumate ”doar prin măsuri ferme, reducerea cheltuielilor și crearea unui stat mai suplu”.

Pe primele patru luni, statul a avut un deficit de 55,97 miliarde lei (2,95% din PIB), mai mic decât cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, când acesta a atins 57,29 miliarde lei (3,25% din PIB).

Veniturile au crescut cu 9,4%

Veniturile totale au însumat 199,92 miliarde lei în primele patru luni ale anului curent, înregistrând o creștere de 9,4% față de anul trecut.

Cele mai importante contribuții vin din impozitul pe salarii și venit, contribuții de asigurări și accize.

Exprimate ca pondere în PIB veniturile totale au crescut cu 0,2 puncte procentuale, pe seama majorării veniturilor curente cu 0,3 puncte procentuale, în timp ce fondurile europene au scăzut cu 0,1 puncte procentuale.

Încasările din impozitul pe profit au însumat 9,59 mld lei, consemnând o creștere de

3,8% față de 2024, susținută de avansul veniturilor din impozitul pe profit de la agenții

economici.

Încasările nete din TVA au înregistrat 39,04 miliarde lei, o creștere modestă față de anul trecut, cu 1,2%.

Evoluția ușor pozitivă a acestor încasări poate fi explicată atât de avansul restituirilor de TVA (+12,9%), față de nivelul rambursat în aceeași perioadă a anului trecut (11,06 miliarde lei în ianuarie-aprilie 2025, comparativ cu 9,79 miliarde lei în ianuarie-aprilie 2024), cât și de un efect de bază ridicat.

De asemenea, veniturile din accize au însumat 15,91 miliarde lei, o creștere de 32,9% față de anul trecut, susținută de evoluțiile pozitive ale încasărilor din accizele pentru produsele din tutun (51,1%) și accizele pentru produsele energetice (+20,0%).

Evoluția lunară a încasărilor din accize prezintă în general o volatilitate mai ridicată, determinată de politica operatorilor economici de antrepozitare fiscală a produselor accizabile, se specifică în raport.

Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăților efectuate și donații

au totalizat 14,11 mld lei, în scădere cu 7,3% față de 2024.

Cheltuielile au crescut cu 6,6%

Cheltuielile bugetului general consolidat în sumă de 255,89 miliarde lei au crescut în termini nominali cu 6,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Exprimate ca procent din Produsul Intern Brut, cheltuielile pe anul 2025 au înregistrat o scădere cu 0,1 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului 2024, de la 13,6% din PIB la 13,5% din PIB.

Cheltuielile privind proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile (inclusiv subvențiile de la Uniunea Europeană aferente agriculturii) au fost de 17,43 mld lei,

în scădere cu 5,7% față de aceeași perioadă a anului 2024.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente

programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost în valoare de 32,41 mld lei, cu 3,61% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost în valoare de 31,28 miliarde.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus