Intenția de modificare a organigramele structurilor teritoriale ale CNAIR, în baza legii 296/2023, este criticată de Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”.
”Subliniem faptul că noile organigrame au fost concepute discriminatoriu menite să promoveze strict clientela politică”, declară reprezentanții Sindicatului Drumarilor.
În plus, prin aplicarea noilor organigrame în cadrul CNAIR vor apărea concedieri colective cu impact major asupra activității companiei.
Având în vedere importanța strategică a companiei la securitatea națională a României, aplicarea legii 296/2023 în cadrul CNAIR ar duce la o destabilizare totală a acesteia, cu impact asupra siguranței rutiere a țării.
Sindicatul apreciază că această lege este imposibil de aplicat în cadrul CNAIR, având în vedere că aceasta răspunde de administrarea a peste 16.000 km de drumuri și 1.000 km de autostrăzi, poduri, iar organizarea sa se extinde pe întreg teritoriul României.
Raportat la numărul total de angajați, cu numărul de personal de conducere doar la nivelul structurilor teritoriale, CNAIR nu se poate încadra în procentul total de 8% de funcţii de conducere din total personal.
Aplicarea acestei legi are impact și cu privire la preluarea în administrare a sectoarelor de drumuri care urmează a fi date în circulaţie, însă din cauza tăierii posturilor vacante, nu mai poate fi angajat personal care să facă acest lucru.
În plus, compania s-a confruntat cu o penurie de personal specializat, având un deficit de personal de cel puțin 700 persoane.
Pentru activitatea de administrator al reţelei de drumuri este necesară, în mod obligatoriu, păstrarea parcului auto actual și decontarea cheltuielilor justificate cu privire la combustibil. Obligaţiile stabilite prin Legislaţie și Normative impun deplasarea și intervenţia angajaţilor C.N.A.I.R/D.R.D.P./S.D.N./C.I.C./District pe sectoarele de drumuri naţionale și autostrăzi din administrare cu autovehiculele din dotare.
Restricţiile introduse de Legea nr. 296/2023 blochează bună desfăşurare a sarcinilor și atribuţiilor de serviciu de către salariaţi,
Sindicatul Drumarilor Elie Radu cere ministrului Transporturilor avizarea favorabilă a memorandumului de exceptare în totalitate a CNAIR SA de la aplicarea acestei legi și susținerea spre aprobare de către Guvernului României.
În cazul în care nu se vor iniţia discuţii cu Sindicatul Drumarilor Elie Radu și nu se vor face demersuri în vederea exceptării în totalitate de la aplicarea acestei legi, sindicatul avertizează asupra începerii unor mişcări de protest, prin pichetarea ministerului și a prefecturilor, atât în Bucureşti, cât și în țară, urmate apoi de proteste în cadrul CNAIR.
Salariaţii nu sunt obligaţi să presteze muncă suplimentară pentru a putea asigura viabilitatea drumurilor în prag de iarnă, iar activitatea în cadrul agenţiilor de control și încasare de la granița nu trebuie să se desfăşoare cu mâncarea pe genunchi, fără pauze de masă etc.
CNAIR, la fel ca alte companii de stat, se confruntă cu lipsa personalului de specialitate. Firmele mari de construcţii atrag inginerii cu salarii mult peste ceea ce oferă CNAIR, multinaţionalele atrag tinerii cu salarii și bonusuri impresionante, în timp ce CNAIR încearcă să țină cu dinţii de profesioniştii crescuţi sau atraşi cu greu în cadrul companiei.
Astfel, Sindicatul Drumarilor consideră că implementarea la CNAIR a măsurilor dispuse prin Legea nr.296/2023 ar duce la un regres puternic al companiei, iar rezultatele remarcabile obţinute cu greu în ultimii ani vor dispărea acest lucru. Aceasta din cauza pierderii profesioniştilor din domeniu care se vor îndrepta rapid către mediul privat. Cuantumul veniturilor istorice realizate cu greu în ultimii trei ani probabil va reveni la nivelul de jos. Controalele efectuate în ACI-uri vor reveni la nivelul celor din perioadele negre ale companiei, iar protejarea și întreţinerea infrastructurii rutiere se va putea realiza doar la cota de avarie având impact major în siguranţa participanţilor la trafic, atrage atenția Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu”.