Oferte locuri de munca top

Sibiu: Stoc tot mai mare de locuinte noi

Lucian Tărchilă, manager vânzari al agenției Oglan Imobiliare

Anul acesta a fost și încă este un an dificil pentru piața imobiliară din Sibiu. Lucian Tărchilă, manager vânzari al agenției Oglan Imobiliare, ne-a spus că de la 1 ianuarie, de când numărul de achiziții imobiliare cu cota redusă de 5% TVA a fost limitat la una singură, efectul s-a văzut imediat, în sensul că potențialii clienți care au dorit să cumpere în scop de investiție au fost mai puțini.

Totodată, dobânzile mari pentru creditarea bancară au făcut ca numărul de tranzacții să scadă. ”Am observat creșteri ale cererii doar în momentul în care băncile au avut oferte bune la creditare”, spune Lucian Tărchilă.

În Sibiu oferta de locuințe spre vânzare este generoasă, dar nu foarte diversificată.

„Dacă până acum la nivel de locuințe nou construite eram învățați să vindem 100% încă din faza de proiect, azi avem stoc tot mai mare de locuințe de la dezvoltatorii imobiliari. Din câte am observat, tendința vânzătorilor este de a cere preț mare pentru imobilele lor, însă, cine este într-adevăr interesat să vândă, până la urmă merge pe prețul corect de pe piață. Deseori, ca broker imobiliar, am întâlnit situații în care, după evaluarea proprietății și stabilirea prețului, la cererea vânzătorului mergem pe prețul gândit de el, pentru ca după un timp să revenim și să repoziționăm prețul, bineînțeles când acesta se lămurește că prețul cerut inițial a fost mare”, a menționat domnul Tărchilă.

Puțin probabil să scadă prețurile

Cu toate acestea, și în continuare locația cântărește cel mai mult în stabilirea prețului, cererea mare pentru anumite zone ale Sibiului făcând ca prețurile să reziste la un nivel mai înalt.

Deloc de neglijat în stabilirea unui preț mare de vânzare a locuințelor noi este și scumpirea materialelor de construcție, precum și cea a manoperei.

Cât despre o posibilă ieftinire a locuințelor, această variantă nici nu poate fi luată în calcul, în opinia reprezentantului Oglan Imobiliare, care afirmă că „o scădere a prețurilor pe piața imobiliară nu considerăm că o să apară în următoarea perioadă. Probabil doar ceva ajustări acolo unde s-a exagerat în stabilirea prețului inițial. Din păcate, măsurile fiscale recente privind cota de TVA, care crește începând cu luna ianuarie 2024 de la 5% la 9%, precum și eliminarea facilităților fiscale pentru sectorul construcțiilor vor face ca prețurile să crească. De aceea noi ne sfătuim clienții care au în plan achiziționarea unei locuințe noi de la dezvoltatori, cu preț purtător de TVA, să o facă până la sfârșitul acestui an, deoarece pentru promisiunile (precontractele) încheiate în 2023 cota de TVA rămâne la 5%, cu condiția ca pe parcursul anului viitor să se încheie contractul de vânzare-cumpărare”.

 

Sus