Solplanet x AeroFix

Sfaturi pentru întreținerea bateriei auto: cum să-i prelungești viața

Bateria este o componentă esențială a mașinii tale, care alimentează toate sistemele electrice și îți permite să pornești motorul. O baterie bine întreținută va funcționa corespunzător pentru mai mult timp.

Deși poate părea o componentă mică și neimportantă, bateria auto poate avea un impact semnificativ asupra funcționării mașinii tale și a confortului de conducere. Spre exemplu, roțile primesc multă atenție. Dacă ai orice îngrijorare cu privire la acestea, mergi la un atelier care utilizează echipamente profesionale, cum ar fi un set de vulcanizare și o masina dejantat, pentru a le menține într-o stare bună de funcționare și pentru a preveni orice probleme nedorite. Însă, de multe ori, proprietarii de mașini ignoră starea bateriei și nu se gândesc la faptul că aceasta trebuie să fie verificată periodic.

Iată ce e bine să știi ca să te bucuri de bateria mașinii tale pentru mai mult timp:

  1. Încarcă bateria corect

Primul sfat important pentru întreținerea bateriei auto este să o încarci corect. Pentru a-ți prelungi viața bateriei, trebuie să o încarci la capacitatea sa maximă și să o menții acolo. Un aparat de încărcat baterii de înaltă calitate poate fi util în acest sens. În plus, asigură-te că încarci bateria cu o tensiune adecvată, în funcție de specificațiile producătorului.

  1. Evită vibrația excesivă

Un nivel prea mare de vibrație poate duce la o durată de viață scurtă a bateriei. Există câteva metode prin care să reduci nivelul de vibrație și, astfel, să protejezi bateria auto. În primul rând, bateria trebuie să fie prinsă corect și strâns în suportul său. De asemenea, rezolvă rapid orice problemă care cauzează vibrație la nivelul mașinii, cum ar fi dezechilibrarea anvelopelor. Mergi la un atelier auto, ca mașinat ta să fie investigată atent pe un elevator auto, imediat ce observi vibrații.

  1. Folosește un tester de baterie

Un tester de baterie auto este un instrument util care poate fi utilizat pentru a verifica starea bateriei tale. Acesta poate fi folosit pentru a măsura nivelul de încărcare a bateriei și pentru a identifica orice probleme sau defecțiuni ale acesteia. Atunci când bateria este testată cu un tester, acesta va afișa nivelul de încărcare și tensiunea bateriei. Dacă nivelul de încărcare este scăzut sau tensiunea bateriei este sub nivelul normal, acesta poate indica o problemă cu bateria și poate fi necesară înlocuirea acesteia.

  1. Păstrează bateria curată

Păstrează bateria curată pentru a preveni acumularea de murdărie și praf care pot duce la coroziune și deteriorare. Dacă bateria este murdară, curăță-o cu o soluție de bicarbonat de sodiu și apă, dacă nu dispui de o soluție specială. Apoi,  clătește-o cu apă simplă. După ce bateria este curată, o poți usca cu o lavetă, iar ulterior poți aplica o peliculă subțire de vaselină pentru a preveni coroziunea.

  1. Folosește bateria în mod corect

Pentru a prelungi viața bateriei auto, este important să o folosești în mod corect. Acest lucru înseamnă că trebuie să eviți descărcarea completă a bateriei, care o poate uza în mod accelerat. De asemenea, evită utilizarea prelungită a bateriei pentru alimentarea sistemelor electrice atunci când motorul este oprit. Aceasta poate duce la descărcarea sa completă, în consecință, putând contribui la reducerea duratei sale de viață.

  1. Verifică sistemul de încărcare

Sistemul de încărcare al mașinii este responsabil pentru încărcarea bateriei în timp ce motorul rulează. Verifică periodic sistemul de încărcare pentru a te asigura că funcționează corect. Dacă sistemul de încărcare are defecțiuni, acest lucru poate duce la supraîncărcarea sau subîncărcarea bateriei, ceea ce poate duce la deteriorarea sa.

 

Sus