Cu toate că Cluj-Napoca și București continuă să fie zonele cu cele mai piperate chirii, în plin sezon estival scumpiri semnificative au apărut și pe piața din Constanța, arată datele centralizate de Imobiliare.ro.
În Constanța chiria medie pentru o garsonieră a atins pragul de 280 euro/lună, dfiind mai mare cu 20% la jumătatea lunii august față de începutul anului.
Pentru o locuință cu două camere chiria medie solicitată este de 400 de euro/lună.
De menționat este și faptul că în cazul orașului de pe Litoral chiriile s-au scumpit cu circa 23% de la începutul anului.
Un apartamente cu trei camere în același oraș are o chirie de 550 euro/lună.
Și pentru acest tip de proprietate Constanța a înregistrat cel mai mare avans al chiriilor, cu aproximativ 23%, mult peste Cluj-Napoca sau Brașov.
Chirii pentru garsoniere
Cele mai scumpe chirii pentru garsoniere sunt în Cluj-Napoca. Proprietarii cer în medie 320 euro/lună.
De la începutul anului și până în prezent, sumele solicitate pentru garsonierele din Cluj-Napoca s-au majorat cu aproape 14%, aceasta fiind a doua cea mai mare scumpire observată în rândul celor șase orașe puse sub lupă în cadrul analizei Imobiliare.ro.
Chiar și în Capitală garsonierele se închiriază mai ieftin decât în Cluj-Napoca, prețul mediu cerut de către proprietari ajungând la 310 euro/lună, iar la Brașov, proprietarii cer în medie 299 euro/lună.
De un buget similar ai nevoie și dacă vrei să te muți în chirie în Iași.
Mai norocoși sunt cei care își caută o garsonieră în Timișoara. Aici, astfel de locuințe se listează pe piață cu un preț mediu de 220 euro/lună.
Peste 95 mil euro, pentru edificarea unei cladiri nerezidentiale
Chiriile solicitate pentru apartamentele cu două camere
Cluj-Napoca se menține pe primul loc în clasamentul marilor orașe cu cele mai mari chirii și în cazul apartamentelor cu două camere.
Pentru aceste apartamente proprietarii din Cluj -Napoca cer o chirie medie de 499 euro/lună, iar cei din București cer 480 euro/lună.
În cazul orașului Brașov chiria medie solicitată pentru o locuință cu două camere este de 430 euro/lună.
Proprietarii din Iași au cerut o chirie medie de 384 euro/lună.
Cei din Timișoara vor pentru un apartament cu dpuă camere cu 350 euro/lună. Aici, de altfel, chiriile solicitate s-au scumpit cel mai puțin de la începutul anului, majorarea fiind cu circa 8%.
Cele mai scumpe apartamente de închiriat cu trei camere
Clasamentul se schimbă în cazul apartamentelor cu trei camere.
Cele mai mari chirii sunt solicitate în Capitală, media situându-se în jurul valorii de 650 euro/lună.
Bucureștiul este urmat în top de Cluj-Napoca unde suma medie cerută de proprietari este de 600 euro/lună.
Un apartament cu trei camere în Brașov poate fi închiriat cu în jur de 580 euro/lună.
450 de euro se cere, în medie, pentru închirierea unui apartament în Iași, în timp ce la Timișoara proprietarii cer doar 400 euro/lună pentru o locuință cu trei camere.
Patru aspecte pentru locuința perfectă
Indiferent care este motivul pentru care îți cauți o chirie îți poți da seama care este locuința potrivită pentru tine luând în considerare câteva aspecte.
1. Cel mai bun cartier – Poți determina cartierul potrivit în care să te muți luând în considerare localizarea sediului firmei pentru care lucrezi, dar și timpul necesar pentru a ajunge la birou zi de zi. Dacă ești student, ar fi util să stai cât mai aproape de facultate sau într-o zonă care dispune de mijloace de transport în comun. Proximitatea față de magazine, restaurante, parcuri sau unități de învățământ îți poate influența, de asemenea, decizia.
2. Tipul locuinței – Dacă ești singur și petreci mult timp la birou poți să te orientezi către o garsonieră sau un studio. În cazul în care stai mult acasă sau ai destul de des musafiri, mai potrivit ar fi un apartament cu două camere. Tot o locuință spațioasă este ideală și dacă te muți alături de familie sau dacă vei avea câțiva colegi de apartament. Gândește-te, totodată, dacă preferi o locuință modernă sau una într-un bloc vechi, cu o chirie mai accesibilă.
3. Nu uita de dotări- Ești dispus să cheltuiești bani pentru a cumpăra obiecte de mobilier și aparatură electrocasnică? Dacă nu, ar trebui să optezi pentru un apartament mobilat și utilat complet. Nu uita să iei în considerare și alte aspecte: vrei o cabină de duș în locul căzii din baie? Ai un spațiu unde poți usca rufele sau preferi un uscător? Ai foarte multe obiecte personale? Poate ar trebuie să cauți o locuință cu boxă la subsol.
4. Poziționarea locuinței contează – Trebuie să iei în considerare zgomotul produs, de exemplu, de traficul rutier din zonă. Dacă dormitorul este pe partea blocului aflată la un bulevard foarte circulat este posibil să-ți fie dificil să adormi noaptea.