Vor fi modificate anumite prevederi în ceea ce privește aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării/autorizării privind securitatea la incendiu.
Astfel, un proiect de hotărâre de Guvern propune înlocuirea criteriului de suprafață desfășurată mai mare sau egală cu 175 mp cu criteriul capacității care depășește 16 locuri, necesar în vederea obținerii avizului și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, pentru anumite categorii de centre rezidențiale și centre de zi.
Pornind de la prevederile legale în vigoare vizând autorizarea unităților de primire turistică, inclusiv unităţile de alimentaţie din incinta acestora care se supun autorizării numai în situația în care au capacitatea peste 16 locuri, Ministerul Muncii propune ca același regim să fie aplicabil și serviciilor de tip rezidențial.
Modificările propuse asigură premisele aplicării unui tratament egal tututor categoriile de construcţii şi amenajări care au funcționalități similare și care se supun avizării şi autorizării privind securitatea la incendiu.
Sunt vizate următoarele centre:
– Centre pentru copii în sistemul de protecție socială;
– Centrele rezidențiale de îngrijire și asistență pentru mamă și copil;
– Centrele rezidențiale de îngrijire și asistență pentru victimele violenței domestice;
– Centrele de zi pentru copii-copii în familie, centre pentru copii separați sau în risc de separare de părinți, precum și centrele de zi pentru familie cu copii;
– Centrele destinate persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilități, tinerilor aflați în dificultate;
– Centrele de îngrijire și asistență medico-socială pentru persoane vârstnice, bolnavi cronici în fază terminală, centre de recuperare/reabilitare socială și dezintoxicare pentru persoane cu diferite adicții (droguri, alcool, alte substanțe toxice);
– Centrele pentru persoanele fără adăpost, centrele pentru persoane victime ale traficului de persoane, centre destinate solicitanților de azil și a celor cărora le-a fost acordată o formă de protecție în România;
– Centrele destinate pentru persoane în risc de sărăcie.
În intervalul 2015-2023, țara noastră și-a asumat reducerea numărului persoanelor adulte cu dizabilități din instituțiile de tip vechi.
Programele de dezinstituționalizare vor fi realizate cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, și națională, prin programele de interes național (PIN).