Încetinirea ritmului creșterii economice și al veniturilor reale ale consumatorilor a îndemnat la prudență în ceea ce privește consumul și investițiile.
În acest context, în ceea ce privește sectorul construcțiilor, pesimismul companiilor din domeniu este motivat și de evoluția indicilor de construcții și a costurilor aferente, arată Consiliul Concurenței în raportul despre evoluția concurenței în sectoare cheie.
Din 2021 până în prezent, indicii de cost în sectorul de construcții, inclusiv indicii de cost pentru materiale, și-au menținut un trend crescător, având valori în iunie 2024 mai mari cu aproximativ 40% decât în 2021.
Totodată, numărul autorizațiilor emise în perioada ianuarie – iulie 2024 pentru construirea de construcții rezidențiale, deși în creștere comparativ cu anul 2023, este în continuare mai redus față de situația înregistrată în anii precedenți.
Comparativ cu media la nivelul Uniunii Europene, în România, se observă un grad de optimism mai mare în cazul celorlalte sectoare de activitate, cele mai mari diferențe înregistrându-se în cazul agenților economici din retail.
Valori negative ale sentimentului economic pentru 2024 au fost înregistrate în țara noastră în industrie și construcții.
Pe latura ofertei, în trimestrul doi din anul 2024, Produsul Intern Brut a fost generat în cea mai mare parte de sectorul serviciilor (în principal comerțul cu ridicata și amănuntul) și de industrie.
Construcțiile au avut o pondere de 6,1% din PIB în trimestrul doi. Comparativ cu aceeași perioadă din 2023, creștere este de +0,1 puncte procentuale (creștere a volumului de activitate de 1%).
În ceea ce privește evoluția investițiilor nete în economia românească, datele Institutului Național de Statistică indică o creștere de 5% în trimestrul al doilea din 2024 față de aceeași perioadă din anul 2023. Cele mai multe dintre investiții sunt concentrate în sectorul construcțiilor, urmate de industrie și servicii.
De asemenea, construcțiile s-au numărat printre primele șase domenii care au înregistrat cele mai mari cifre de afaceri nete cumulate, la nivelul anului 2023.
Cifra totală a ajuns la peste 88,63 miliarde lei în 2023, mai mare cu 24% față de anul precedent.
Sectorul ”Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” ocupă locul 3 în topul volumului profitului la nivel de sector și locul 2 ca volum al cifrei de afaceri nete cumulate.
Din perspectiva profitabilității principalelor activități, considerând drept criteriu de clasare valoarea profitului pe sector CAEN, lucrările de construcții se află pe locul 3. Profitul net cumulat în 2023 a fost de circa 11,94 miliarde lei, cu un număr mediu de salariați de 216.575 și 50.597 întreprinderi, se arată în raportul Consiliului Concurenței.