Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor in Europa de Sud-Est: contractia nu va dura la fel de mult ca cea dupa 2008

Faza de expansiune a sectorului de construcții s-a încheiat anul trecut în întreaga regiune de Sud-Est a Europei, dar contracția actuală nu se preconizează să dureze la fel de mult ca cea de după 2008, consideră analiștii de EECFA în cel mai recent raport.

Până în 2026, această regiune ar putea reveni la aproximativ nivelul maxim anterior. Regiunea Europei de Est în ansamblu se află în expansiune.

Analiștii citați consideră că ”doar România, cea mai mare piață, este responsabilă anul acesta pentru regresul general al regiunii SEE. Aici nu se așteaptă să se atingă curând nivelul maxim anterior”. Cel mai posibil raportul EECFA nu ține cont de rezultatele obținute în luna aprilie de sectorul construcțiilor din România.

În restul regiunii, analiștii consideră că expansiunea va continuă. Traiectoria Serbiei este puțin diferită, dar piața ar putea rămâne la un nivel ridicat, în ciuda scăderii de anul viitor.

De asemenea, analiștii preconizează că redresarea în Turcia va fi atât de puternică încât ar putea contrabalansa scăderea din Rusia. Ucraina își revine de la un nivel foarte scăzut.

Perspectivele pentru restul regiunii de Est și Sud-Est până în 2026

Economia Bulgariei ar putea crește cu aproape 2% în 2024 și 3% în 2025, în timp ce țara se îndreaptă către aderarea la zona euro, cel mai probabil în 2026.

În paralel, producția sectorului de construcții este prognozată să scadă de la an la an în 2024-2026 din cauza scăderii așteptate pentru construcțiile rezidențiale și a performanței pozitive a celor nerezidențiale. Construcțiile inginerești au potențial pentru o creștere accelerată dacă va crește absorbția fondurilor UE și se vor accelera investițiile publice.

Construcțiile inginerești din Croația intră acum într-un ritm și mai rapid de creștere, mai ales cu actualizarea recentă a rețelei TEN-T. În consecință, producția în majoritatea sectoarelor de inginerie civilă va crește.

Serbia se așteaptă să aibă o stabilizare mai mare în sectorul construcțiilor în acest an, construcțiile de clădiri și cele inginerești fiind estimate să rămână pe plus.

Construcțiile din Slovenia sunt prognozate să depășească producția record din 2023 în acest an și să continue traiectoria de creștere până în 2025, depășind pentru prima dată 6 miliarde euro.

În Rusia, reluarea activității de afaceri și dezvoltarea economică dinamică au asigurat anul trecut o creștere a producției din construcții, dar tendințele de recuperare încetinesc din cauza restricțiilor externe și a factorilor negativi interni. Subsectoarele de construcții rezidențiale și de construcții inginerești rămân cruciale pentru întregul sector, dar dinamica lor depinde de nivelul de participare a guvernului și de volumul fondurilor bugetare alocate. Chiar dacă este prognozată o tendință negativă pentru subsectoarele rezidențiale în anii următori, scăderea producției totale de construcții în 2024-2026 nu este prevăzută a fi semnificativă, deoarece piața va fi susținută de construcția de proiecte de infrastructură de export.

Economia Turciei a fost grav afectată de cutremurele de anul trecut, care au cauzat pierderi umane și materiale mari. Obligațiile costisitoare ale guvernului coincid cu revenirea la politicile economice convenționale care necesită austeritate. Cheltuielile masive pentru reconstrucție au cauzat deficite bugetare uriașe, iar construcțiile inginerești sunt cel mai afectate de acest lucru. Creșterea ratelor dobânzilor a creat probleme de accesibilitate a împrumuturilor bancare, în special a celor ipotecare, astfel că achizițiile de locuințe se bazează în mare parte pe finanțarea din capital propriu și servesc ca o protecție împotriva inflației.

Ucraina face progrese mari în depășirea consecințelor invaziei pe scară largă, arătând o creștere economică. Problema reconstrucției este acută, totuși. Principalele probleme pe piață sunt creșterea prețurilor și lipsa materialelor de construcție, costurile crescânde ale logisticii și lipsa forței de muncă calificate. În sectorul energetic este necesară restaurarea imediată a facilităților de generare a energiei pentru a asigura electricitatea stabilă. Programele de stat și internaționale pentru restaurarea și construcția de locuințe vor contribui probabil la revitalizarea pieței construcțiilor. În următorii ani, viitorul pieței va depinde mai mult ca niciodată de trei lucruri: rezultatele de pe câmpul de luptă, subiectivitatea Ucrainei pe scena internațională și capacitatea de a-și proteja interesele împotriva diplomației ruse.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus