Oferte locuri de munca top

Sectorul constructiilor din Europa va reincepe sa creasca

După un an de declin, sectorul construcțiilor din Europa va reveni pe un trend de creștere în 2025, dar procesul va fi lent, apreciază analiștii de la ING Think.

Prețurile locuințelor cresc din nou, ceea ce face ca dezvoltarea de noi proiecte rezidențiale să fie o opțiune mai atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari.

Creștere redusă estimată pentru 2025

Analiștii se așteptată la o creștere marginală a volumelor totale de construcții din Uniunea Europeană în acest an, dar fără motive de entuziasm exagerat; creșterea estimată este de doar 0,5%. Dar aceasta vine după un declin de 2% în 2024.

Datele lunare privind volumul construcțiilor au arătat deja o ușoară creștere în octombrie și noiembrie anul trecut.

Prețurile locuințelor au început să crească din nou în 2024, oferind dezvoltatorilor oportunitatea de a solicita prețuri mai mari pentru clădirile noi, ceea ce le permite să acopere costurile materialelor de construcție mai ridicate din ultimii ani.

Cu toate acestea, antreprenorii din construcții rămân pesimiști în ceea ce privește dimensiunea portofoliilor lor de comenzi, deși pare că punctul cel mai scăzut a fost deja atins.

Emiterea autorizațiilor de construcție a fost oarecum dezamăgitoare în trimestrul al treilea din 2024. Totuși, declinul accentuat s-a oprit, iar în comparație cu aceeași perioadă din 2023, s-a înregistrat chiar o creștere, deși marginală.

Deficit de forță de muncă și cerere scăzută

Din cauza scăderii producției din 2024, mai puțini antreprenori s-au confruntat cu un deficit de forță de muncă și problema persistă.

În decembrie, un sfert dintre angajatorii din construcții din UE se plângeau încă de lipsa muncitorilor, deși procentul era în scădere față de 32% în decembrie 2023.

Aceasta este o problemă structurală cauzată de îmbătrânirea forței de muncă. Companiile trebuie să investească în câștiguri de eficiență (industrializare și digitalizare) pentru a rezolva această problemă de lungă durată.

Prețurile locuințelor cresc din nou, atingând niveluri record

Prețurile locuințelor din UE au reînceput să crească în 2024, după ce scăzuseră în anul precedent. Cele mai recente date din trimestrul al treilea al anului 2024 arată o apreciere a prețurilor de 1,5%, ceea ce înseamnă că prețurile locuințelor existente din UE au atins un nou nivel record.

Acesta este un semn pozitiv pentru noile dezvoltări, deoarece prețurile locuințelor noi și ale celor existente urmează, de obicei, un trend similar deoarece casele noi și cele existente sunt substituibile pentru consumatori.

Cu toate acestea, în ultimii ani, analiștii remarcă o discrepanță între costul locuințelor noi și cel al celor existente. Deoarece costurile de construcție au crescut, dezvoltatorii nu au putut reduce prețurile, ceea ce a dus la scăderea competitivității lor, la o reducere a vânzărilor de case noi și la o scădere a producției. Totuși, decalajul dintre prețurile caselor noi și cele existente este încă mare, dar se reduce treptat. Dacă acest proces continuă, ar putea stimula sectorul construcțiilor rezidențiale.

Puțini constructori planifică creșteri de prețuri

La sfârșitul anului trecut, puțini antreprenori plănuiau să-și mărească prețurile practicate. Din cauza scăderii producției, constructorii nu mai sunt nevoiți să transfere costurile mai mari ale materialelor către consumatori și se confruntă cu o competiție mai mare.

Cu toate acestea, a existat o ușoară creștere a numărului de constructori care intenționează să majoreze prețurile. Acest lucru poate fi explicat prin îmbunătățirea lentă a pieței construcțiilor și creșterea prețurilor gazelor, care pot face mai scumpe materialele de construcție produse cu consum mare de energie.

Creșterea continuă în sectorul infrastructurii

Sectorul infrastructurii este mai rezistent la ciclurile economice, deoarece investițiile provin în principal de la guvernele locale sau centrale.

Investițiile în infrastructură în UE au arătat o creștere moderată de 3,2% în 2023 și se estimează o creștere de 1% în 2024. Subsectorul beneficiază de investiții necesare în tranziția energetică, în special pentru noile rețele electrice și infrastructura digitală. Oportunități apar și în domeniul apei potabile, pe măsură ce creșterea populației și schimbările climatice duc la perioade de secetă mai frecvente în multe locuri, ceea ce înseamnă că avem nevoie de mai multe lucrări hidrotehnice.

Companiile de infrastructură rămân optimiste

Lucrările de construcţii inginereşti reprezintă un alt indicator al creșterii în sectorul infrastructurii. Acestea sunt plasate în amonte pe lanțul valoric și oferă direcție investițiilor în infrastructură. Constructorii au raportat volume în creștere la sfârșitul anului 2024.

Prin urmare, analiștii ING Think estimează că sectorul infrastructurii va avea o performanță pozitivă în 2025 și 2026. Este singurul sector în care indicatorul de încredere al producătorilor este pozitiv.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus