Oferte locuri de munca top

Sector 3, Bucuresti: Apartamentele nu se vand la preturile nerealiste cerute de unii proprietari

Costi Croitoru, partener la agenția imobiliară Sincron Imobiliare

Anul acesta a debutat cu un dinamism sur­prinzător pe piața imobiliară din Sectorul 3, contrar scăderii accentuate a cererii observa­tă la finalul anului trecut.

 

Login Required

 

 

Costi Croitoru, partener la agenția imobiliară Sincron Imobiliare, este de părere că anul a început mai bine decât se aștepta. La finalul anului trecut s-a înregistrat o scădere semni­ficativă a numărului de contacte pentru ofer­tele din portofoliul agenției, dar acum se ve­de o creștere importantă. Spre exemplu, o ofertă de vânzare care atrăgea anterior doar una – două solicitări pe săptămână generea­ză cinci – șase contacte.

Agenția Sincron Imobiliare lucrează prepon­derent cu blocuri vechi, doar cu exclusivitate pe proprietăți.

”Noi am observat un interes mai mare pentru imobilele construite după 1977. Preferințele cumpărătorilor rămân constante: blocuri cu regim mic de înălțime, etaje intermediare joa­se, compartimentare decomandată”, spune domnul Croitoru.

Chiar în primele săptămâni ale anului agenția a semnat un antecontract și avea altul în lu­cru. Un exemplu recent este un apartament cu trei camere, decomandat, într-un bloc cu patru etaje din zona Pallady – 1 Decembrie. Acesta a generat un interes mare, fiind pe piață doar o săptămână, timp în care a avut opt vizionări și a primit trei oferte. A fost listat cu prețul de 94.000 de euro și s-a vân­dut cu 92.500 euro.

Agentul imobiliar observă o reticență din ce în ce mai mare față de apartamentele nere­novate, din cauza costurilor crescute ale ma­terialelor de construcții și manoperei.

”Reticența apare deoarece clienții găsesc mai greu echipe de muncitori pentru renovare. De multe ori vin și cu un meșter pentru a face o evaluare a costurilor renovării. În urmă cu câțiva ani nu se întâmpla lucrul acesta”, subli­niază Cristi Croitoru.

De asemenea, creditarea rămâne o preocu­pare majoră, fiind mai puțini cumpărătorii cu finanțare din surse proprii.

”În ceea ce privește prețurile, eu, ca agent imobiliar, încerc să listez oferte la un preț co­rect, dar acest lucru poate fi dificil, deoarece vânzătorii sunt influențați de anunțurile de pe platformele imobiliare cu prețuri nerealis­te. Le explic că aceste oferte rămân nevându­te luni de zile”, spune Costi Croitoru.

Pe multe website-uri cu anunțuri imobiliare sunt postate prețuri nerealiste, în unele ca­zuri mai mari și cu 10.000 de euro față de pre­țul pieței. ”Noi, când evaluăm apartamentele încercăm să le spunem clienților care este prețul realist, însă aceștia consideră că este prea mic. Apoi le arătăm că anunțurile respective, cu prețuri mai mari, stau postate și 200 – 300 de zile. Apartamentele nu se vând la acele prețuri”, mai adaugă domnul Croitoru.

O altă tendință observată pe piața tranzacții­lor cu apartamente este aceea că clienții cu surse proprii negociază mai agresiv, dar tran­zacțiile realizate prin agenție se închid, de obicei, la prețuri apropiate de cele listate.

Există diferențe mari de preț în funcție de nu­mărul de camere și starea finisajelor.

În medie, în Sectorul 3, apartamentele nere­novate pornesc de la 1.400 euro/mp, în timp ce cele renovate pot ajunge la 1.700 euro/mp sau chiar mai mult.

”Anul 2024 a fost unul foarte bun pentru agenția noastră, cu vânzări peste media ani­lor precedenți. Deși avem un entuziasm cres­cut la început de an, sunt rezervat din cauza instabilității politice și economice. Sper ca 2025 să continue pe aceeași linie, dar rămâne de văzut cât de sensibilă va fi piața la știrile negative din ultima vreme”, mai spune Costi Croitoru. n


Etichete:
Sus