
Primarul Sectorului 1, George Tuță
Cei peste 300 de milioane de lei pe care Primăria Sector 1 trebuie să îi plătească din cauza litigiilor și proceselor pierdute afectează, mai ales, capacitatea sa administrativă,
„Toți acești bani trebuie, în primul rând, să îi avem în buget. Nu avem atâția bani ca să plătim datoriile, de aceea nu trebuie să dezechilibrăm bugetul” ne-a declarat primarul George Tuță.
Ca urmare, administrația caută soluții de eșalonare a plăților pentru a evita dezechilibrarea bugetului.
„Pornim cu toți cei care au decizii definitive de plată, intrăm într-o negociere de eșalonare ca să nu perturbăm activitatea primăriei și să putem îndeplini toate obiectivele de investiții”, menționează primarul Tuță.
Pentru a susține aceste planuri, administrația locală a operat reduceri în aparatul funcționăresc. Numărul de șefi din primărie a scăzut de la 63 la 45, iar în cadrul DGASPC, de la 92 la 65. Cheltuielile care implică salariile, bunurile și serviciile pe care le-a achiziționat primăria, la începutul anului acesta comparativ cu anul trecut, sunt mai mici cu 12%, a mai spus primarul.
„Mă interesează să ne concentrăm pe investiții pentru a putea genera o calitate mult mai sporită a vieții cetățenilor și să intrăm într-un normal cu furnizarea serviciilor pe care am fost mandatați să le îndeplinim”, a declarat edilul.
Fonduri direcționate spre infrastructura educațională
Educația este principala prioritate în bugetul de investiții pe 2025. Aproximativ 300 de milioane de lei sunt alocați pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale.
În prezent, se lucrează la faza de proiectare pentru 11 unități de învățământ.
„Aici avem câteva demersuri pe la ISU, câteva discuții tehnice, unde urmează să finalizeze, să putem aproba indicatorii tehnico-economici pentru a derula investițiile respective”, a precizat primarul George Tuță.
Investiții și în sănătate, sport și locuințe
Pentru infrastructura sanitară, Primăria Sectorului 1 alocă anul acesta 142 de milioane de lei. De asemenea, investițiile în infrastructura sportivă se ridică la 18 milioane de lei, iar pentru reabilitarea lifturilor din blocuri sunt prevăzute alte 20 de milioane.
„Lucrăm la aceste programe. Odată ce o să le avem finalizate, le vom prezenta Consiliul Local pentru a le aproba”, a explicat George Tuță.
În ceea ce privește obținerea avizelor necesare pentru investiții, edilul a afirmat că până în prezent nu au fost întâmpinate obstacole semnificative: „Până acum, în ce am avut noi, cu mulți avizatori nu am avut probleme, însă nici multe solicitări n-am avut, deoarece nu avem multe proiecte la stadiul de a primi avizări.”
Primarul spune că susține demersurile Guvernului pentru a accelera procedura de avizare a proiectelor publice: „Cred că pentru investițiile publice trebuie să existe o abordare rapidă, pentru că la urma urmei toți cetățenii beneficiază de investițiilor publice.”
Datoriile Primăriei Sectorului 1, acumulate în principal în mandatul fostului primar, depășesc 300 de milioane de lei, fiind generate de facturi neplătite, penalități, procese pierdute și litigii costisitoare, în special cu operatorul de salubritate.