În următorii ani piaţa rezidenţială din România va asista la o creştere explozivă, pe măsură ce se deblochează creditarea, fără a se ajunge însă la un nou ”boom”.
Aceasta întrucât băncile dispun de mulţi bani, nivelul de îndatorare a populaţiei este mic, iar rata plătită băncii pentru achiziţionarea unei locuinţe cu credit ipotecare tinde să fie mai mică decât chiria pentru respectiva proprietate, a argumentat Dragoş Vîlceanu, preşedintele Asociaţiei Brokerilor Imobiliari din Româniam (ABI) în cadrul conferinţei “Real Estate & Construction Forum”.
Perspectivele de creştere sunt susţinute şi de datele oficiale.
Conform Agenţiei Naţionale de Cadastru, dacă se menţine ritmul ultimelor 9 luni, până la sfârşitul anului curent, numărul total de tranzacţii imobiliare ar putea ajunge la circa 940.000, în creştere de la 890.000 anul trecut. Valoarea este considerabil mai mare comparativ cu 2007, anul de “boom” al pieţei imobiliare, când au fost înregistrate circa 700.000 de tranzacţii.
Pe de altă parte, indicele preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, calculat de Institutul Naţional de Statistică, arată o creştere a preţurilor locuinţelor în acest an cu circa 5 puncte procentuale faţă de anul precedent, ajungând la aproape 80% din nivelul înregistrat în anul de referinţă 2009, primul an de criză.
Aceasta în contextul în care statistica europeană consemnează că, pe lângă România, în doar două ţări din Uniunea Europeană preţurile locuinţelor nu au revenit încă la nivelul de dinainte de criză, respectiv anul 2007. Prin urmare, România va urma o direcţie firească de creştere a preţurilor, susţine domnul Vîlceanu.
În plus, în România există şi un uriaş potenţial de creditare. Potrivit Federaţiei Ipotecare Europene (EMF), soldul creditului ipotecar pentru locuinţe din România se situează la nivelul de 12,9 miliarde de euro sau circa 650 de euro pe cap de locuitor, o valoare foarte mică în comparație cu media europeană.
Aceasta în contextul în care depozitele populaţiei la băncile comerciale, din care este susţinută în mod normal creditarea, se ridicau în luna septembrie 2016 la peste 154 miliarde de lei (circa 34 miliarde de euro), în creştere de la 130 miliarde de lei în 2013, conform statisticii Băncii Naţionale a României.
Începând cu 2011, volumul creditelor acordate populaţiei a crescut în fiecare an, culimnând cu o expansiune de peste 16% în septembrie 2016 faţă de anul precedent.
Aceasta în condiţiile în care dobânda anuală efectivă (DAE) medie la creditele în lei a ajuns în septembrie anul curent la 3,88%, coborând de la 4,3% în urmă cu un an.
Chiar şi aşa, în 2016 volumul creditelor acordate de bănci era considerabil mai mic comparativ cu nivelul depozitelor populaţiei, o situaţie inversă faţă de 2006, când băncile aduceau bani din afară pentru a credita piaţa locală. Prin urmare, există un potenţial foarte mare de creştere a volumului creditelor pentru locuinţe, consideră preşedintele ABI.
Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia nov – dec 2016