Au fost propuse mai multe prevederi privind scutirile de la plata impozitului pe clădirile noi și reabilitate.
Un grup de deputați USR a depus în Parlament proiectul de lege ce îi privește pe proprietarii ce execută pe cheltuiala proprie lucrări pentru creșterea performanței energetice, pentru instalarea de sisteme de producere a energiei electrice din surse fotovoltaice sau pentru sisteme ecologice certificate de colectare și tratare a apelor uzate rezultate din consumul propriu.
Conform legii actuale, pentru acestea consiliile locale pot acorda scutiri de la plata impozitului.
În completarea acestei prevederi, inițiatorii noului proiect legislativ propun introducerea unor criterii mai clare pe care proprietarii de clădiri trebuie să le respecte ca să beneficieze de acele scutiri, și anume:
* în urma lucrărilor de eficientizare energetică, clădirile se fie încadrate în clasele A+ sau A;
* în urma lucrărilor de eficientizare energetică, clădirile să devină nZeb (clădiri cu consum de energie aproape zero);
* energia din surse regenerabile poate să provină din orice surse, nu doar panouri fotovoltaice;
* sistemele ecologice de colectare și tratare a apei trebuie să se încadreze în anumiți indici de performanță.
Aproape 52 mil euro, pentru infiintarea a doua parcuri fotovoltaice
Este important de menționat faptul că autoritățile administrației publice locale nu vor fi obligate să acorde aceste scutiri, ci pot decide să o facă în urma unor decizi ale consiliilor locale.
În plus, a fost propusă introducerea unei noi prevederi, prin care de aceste posibile scutiri să poată să beneficieze și proprietarii care și-au redus riscul seismic al cladirilor cu destinație principală de locuință, care anterior consolidării erau încadrate în clasele RsI și RsIl.
De asemenea, unitățile sau subunitățile administrativ-teritoriale vor avea posibilitatea să efectueze investigații în cazul în care au suspiciuni cu privire la veridicitatea dovezilor prezentate de proprietarii de clădiri.
Autoritățile vor putea solicita verificări din partea Inspectoratului de Stat în Construcții, instituție deja abilitată să efectueze aceste verificări (prin sondaj), conform atribuțiilor sale legale, mai spun inițiatorii noului proiect de lege.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2023