Oferte locuri de munca top

Scutiri de impozitare a profitului reinvestit pentru anumite constructii si mijloace fixe

Profitul reinvestit într-o gamă de mijloace fixe ar putea să fie scutit de impozit, conform propunerii făcută de mai mulți senatori și deputați PNL.

Modificările vor fi realizate în cadrul Codului Fiscal și ar urma să intre în vigoare de anul viitor.

Propunerea legislativă este în prezent înregistrată la Senat pentru dezbatere.

Astfel, ar putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit în următoarele mijloace fixe:

* Construcții agricole, în scopul stimulării construirii de silozuri pentru depozitarea și conservarea cerealelor, construcții pentru creşterea animalelor şi păsărilor, padocuri etc;

* Mijloace de transport auto, feroviar, naval, aerian, inclusiv utilaje şi instalații de transport și ridicat, în scopul înnoirii parcului auto din domeniul transportului de persoane și mărfuri, precum și a parcului auto și al utilajelor folosite în producția agricolă.

Inițiatorii explică faptul că mediul economic din România este foarte slab capitalizat, având o productivitate generală a muncii sub potențial, potrivit analizelor Băncii Naționale a României și diferitelor rapoarte ale Comisiei Europene.

Pregatiri pentru edificarea a peste 3,5 mii mp de spatii industriale

Acest lucru este cauzat, în principal, de faptul că operatorii economici români nu dispun de resurse financiare suficiente pentru a achiziționa mijloace fixe eficiente, care să genereze costuri reduse și producții superioare.

În cea mai mare parte, întreprinderile mici și mijlocii utilizează echipamente și maşini uzate fizic şi moral, achiziționate, de regulă, din spațiul comunitar, după o îndelungă utilizare în alte state și după ce acele echipamente și-au depășit durata de viață.

Mai mult decât atât, utilajele învechite sunt și mari consumatoare de energie sau combustibili, lucru ce afectează puternic competitivitatea produselor fabricate în România.

Ca parte integrantă a economiei naționale, agricultura manifestă și ea acelaşi deficit de capitalizare: lipsa unor construcții specifice activităților zootehnice, lipsa depozitelor, silozurilor, serelor, solariilor etc. Ca efect, producțiile sunt limitate și insuficiente pentru a acoperi cererea internă de produse alimentare, lucru care se reflectă de peste 10 ani într-un profund dezechilibru al balanței comerciale a României chiar pe componenta produse agricole și agro-alimentare, mai susțin inițiatorii.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus