Oferte locuri de munca top

Schimbări pentru asociatiile de proprietari

Pentru ca asociațiilor de proprietari să le fie mai ușor să aplice prevederile Legii nr. 196/2018, au fost propuse mai multe schimbări legislative.

Modificările au fost propuse chiar de către asociațiile de locatari din țară, care s-au confruntat cu situații diverse în practica legii, după cum arată inițiatorii propunerii legislative înregistrate la Senat pentru dezbatere.

Ce prevederi au fost propuse spre a fi eliminate

Mai multe prevederi din Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor ar urma să fie eliminate.

În primul rând, este vorba despre prevederea care specifică faptul că preşedintele asociaţiei poate negocia contracte de utilităţi, deoarece acestea sunt de fapt aprobate prin hotărâre a autorităţilor publice locale, iar orice modificare trebuie aprobată de autoritatea competentă după care să fie generalizată pentru respectarea egalităţii de tratament a utilizatorilor.

Totodată, va fi eliminată prevederea potrivit căreia administratorul nu poate face nici o cheltuială din fondul administraţiei, fără acordul scris al adunării generale. Lucrul acesta ar însemna că inclusiv pentru cheltuielile făcute din fondul de rulment ar fi necesar acordul scris, spun inițiatorii.

De asemenea, va fi eliminat plafonul de casă de 1000 lei pentru păstrarea banilor în casierie. Nu există nici o altă persoană juridică în România care să mai aibă un astfel de plafon, el fiind desființat în ţara noastră în anii 2005-2006.

În practică nu se întâmplă ca asociaţia de locatari să ajungă pe excedent, sumele încasate să fie mai mari decât valoarea totală a cheltuielilor. Pe listele de cheltuieli se trec doar cele existente şi nu se trec cheltuieli care nu există sau viitoare, de aceea prevederea din lege privind excedentul ar trebui eliminată, argumentează inițiatorii.

Va fi eliminată inclusiv obligaţia administratorilor de a obţine un atestat de la primărie.

Independența asociațiilor de proprietari față de primării

Asociaţiile de proprietari sunt entităţi private autonome care funcţionează independent, dar prin actuala lege s-ar putea considera că acestea sunt în subordinea sau sub controlul autorităţilor locale. Astfel, aceste prevederi urmează să fie eliminate. Un exemplu pe care îl dau inițiatorii este controlul efectuat de către primării: asociaţiile de proprietari au organe proprii de control, pot solicita expertize contabile, dar mai ales pot fi controlate de către organe de control abilitate prin legi speciale, precum ANAF, ISU etc.

Acces restricționat la documente

În secţiunea privind drepturile şi obligaţiile proprietarilor, proprietarilor nu li se va permite să aibă acces la anumite documente ale asociaţiei care cuprind date cu caracter personal.

Repartizarea cheltuielilor

În cazul proprietăţilor cu altă destinaţie decât cea de locuire, repartizarea cheltuielilor

privind consumul de energie termică pentru încălzire se va face în funcţie de suprafaţa utilă.

În plus, va fi adăugat consumul de gaz la comun în lista cheltuielilor repartizate după numărul de persoane, aspect omis în legea în vigoare.

Alte modificări

Inițiatorii propun inclusiv următoarele modificări:

* In ceea ce priveşte procedura de înfiinţare şi înregistrare a asociaţiilor de proprietari, se aduc modificări cu privire la modul de înfiinţare a asociaţiilor, deoarece pot exista situaţii în care într-o unitate de proprietate imobiliară pot exista mai mulţi coproprietari.

* Se aduc clariflcări privind detalierea componentelor condominiilor şi divizarea asociaţiilor în funcţie de acestea, deoarece există situaţii când, în funcţie de anumite utilităţi, nu se poate face o separare clară a componentelor.

* Facilitarea includerii unor noi membri, ulterior formării asociaţiei.

* Se va permite asociaţiilor de locatari să deţină mai multe conturi bancare.

* Proprietarii vor avea obligaţia să notifice preşedintele privind orice schimbare intervenită în privinţa celor care locuiesc, inclusiv chiriaşii.

* În cazul daunelor, proprietarii pot mandata alte persoane să-i reprezinte în faţa terţilor.

* În cazul urgenţelor precum inundaţiile, proprietarii vor fi obligaţi să permită accesul în

locuinţă fără preavizul emis de 5 zile.

* In capitolul privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor, va fi suficient ca o persoană să deţină studii medii pentru a ocupa funcţia de cenzor.

* Persoanele care au datorii la asociaţie nu vor mai putea fi alese sau numite în funcţii de conducere, administrare sau control.

* Ordinea de zi a adunărilor generale va putea fî semnată de către 20% din membrii asociaţiei şi nu va mai fi nevoie de semnătura cenzorului. Numărul membrilor comitetului executiv nu va mai fi limitat la 5 persoane, ci fiecare asociaţie va putea stabili numărul acestora.

 

Descărcați aici Proiectul de lege

 

 

 

 

Citiți și:

Ansamblu mixt cu cladiri de pana la 17 niveluri, in pregatire in Bucuresti

Amplu ansamblu multifunctional, gata de aprobare

Un dezvoltator local pregateste noi proiecte chiar daca a scazut cererea de locuinte

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

 

Sus