În plin scandal legat de insolvența dezvoltatorului imobiliar Nordis politicienii se închesuie să inițieze proiecte legislative care să îi protejeze pe cumpărătorii de proprietăți rezidențiale.
O nouă propunere a fost înaintată Senatului de către șase senatori PNL.
Principala măsură are în vedere că orice promisiune de vânzare, ce are ca obiect o locuință dintr-un condominiu sau ansamblu rezidențial care urmează să fie livrat, trebuie să fie înscrisă în Cartea Funciară.
O propunere similară a fost înaintată la jumătatea lunii ianuarie de un grup de 19 parlamentari USR.
De asemenea, deputatul PSD Ștefan Ovidiu Popa a inițiat un proiect legislativ pe aceeași temă. Aceast proiect vizează, în principal, stabilirea unui plafon maxim de 10% pentru avansurile plătite la semnarea unei promisiuni de vânzare a unui imobil, plafon care ar putea să crească până la 40%, dar numai în cazul în care dezvoltatorul are încheiată o poliță de asigurare a investiției emisă de o societate de asigurare.
O astfel de propunere a fost înaintată în Senat în octombrie anul trecut de către trei deputați PSD. Dar a fost clasată la finele anului trecut, ”în baza art.63 alin.(5) din Constituţie”, potrivit înregistrării de la Senat. Aceasta cu toate că art.63, alin. 5 spune că ”Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.”
În propunerea actuală a PNL, modificările includ, pe lângă condiționarea încheierii promisiunilor de vânzare de notarea în Cartea Funciară a autorizațiilor de construire, obligația autentificării și a înscrierii în Cartea Funciara a promisiunii de vânzare.
De asemenea, va trebui anexat un plan de apartamentare pentru identificarea clară a obiectului tranzacției.
Inițiatorii mai au în vedere interdicția contractelor multiple având ca obiect același imobil, sub sancțiunea nulității, precum și crearea unui cont bancar cu destinație specială, utilizabil exclusiv pentru cheltuieli legate de dezvoltarea și si construirea proiectului imobiliar.
În același timp, este propusă introducerea Registrului național notarial de evidență a promisiunilor de vânzare (RNNEPV), cu scopul ca toate promisiunile de vânzare să fie înregistrate în acest registru, garantând, astfel, transparența și si evitarea suprapunerilor contractuale.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024