Prima lună a acestui an a adus o scădere semnificativă a activității în sectorul construcțiilor, comparativ cu aceeași lună din anul trecut. Oricum, ianuarie nu este un sezon pentru construcții, din cauza vremii nefavorabile pentru munca în aer liber.
Astfel, în ianuarie volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 15,0% față de ianuarie 2023, după cum arată cele mai noi date furnizate de Institutul Național de Statistică.
Pe elemente de structură, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 20,7%.
Creşteri s-au evidenţiat la lucrările de reparaţii capitale (+4,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,5%).
Pe obiecte de construcţii, a scăzut cu 53,2% volumul lucrărilor de construcţii clădiri rezidenţiale.
Construcţiile inginereşti au crescut cu 7,6%, iar clădirile nerezidenţiale au crescut cu 6,4%.
Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 14,7%.
Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcţii noi (-20,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-1,9%).
Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 4,3%.
Pe obiecte de construcţii, scăderi s-au înregistrat la clădirile rezidenţiale (-53,1%) şi la construcţiile inginerești (-0,3%).
Clădirile nerezidenţiale au crescut cu 5,8%.
Ianuarie 2024 vs. decembrie 2023
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 34,2%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (-40,8%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-17,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-9,7%).
Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-47,0%), construcţiile inginereşti (-28,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-16,0%).
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 77,0%, scădere evidenţiată la lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-77,0% fiecare) şi la lucrările de reparaţii capitale (-76,7%).
Pe obiecte de construcţii, au avut loc scăderi astfel: lucrările de construcţii inginereşti (-79,6%), clădirile rezidenţiale (-77,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-70,8%).