Oferte locuri de munca top

Sase parcuri solare vor fi cofinantate cu un imprumut de 15 mil euro

Un împrumut de până la 15 milioane de euro va finanța un portofoliu de centrale electrice solare de până la 20-30 MW în România, investiții în cercetare și dezvoltare în domeniul energiei și cheltuieli de capital pentru colateralul pieței de capacitate, inclusiv în platforma de software și hardware a Centralei Electrice Virtuale asociate.

Împrumutul acordat de BERD companiei Photon Energy NV urmează să fie aprobat în cadrul Cadrului InvestEU al Băncii pentru Tranziția Durabilă.

Împrumtul de la BERD va fi utilizat pentru finanțarea unui portofoliu de șase proiecte PV în România (în medie 5 MW per proiect, 30 MW în total), precum și pentru susținerea extinderii Lerta, o subsidiară a clientului care oferă servicii de agregare a capacității.

Totodată, împrumutul va permite companiei să continue proiectele aflate într-o fază mai puțin avansată de dezvoltare în România și Polonia.

Finanțarea BERD va permite, de asemenea, subsidiarei Photon, Lerta, să participe la licitațiile pieței de capacitate și serviciilor sistemului energetic, extinzând astfel oferta de produse către peste 1 GW de capacitate susținută în prezent de software-ul VPP al Lerta.

Photon Energy NV este un producător regional de energie regenerabilă cu un portofoliu de 123 MW în centrale electrice PV mici și mijlocii din România, Cehia, Slovacia, Ungaria și Australia.

Compania este, de asemenea, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii pentru piața energetică din Polonia, oferind servicii de acces la piață, contracte pentru energie verde, precum și răspunsuri la cererea pieței și servicii de gestionare a energiei. Acțiunile companiei sunt listate la bursele de valori din Varșovia, Praga și Frankfurt, având o capitalizare de piață de 123 de milioane de euro la sfârșitul lunii octombrie 2023.

Parc fotovoltaic, infiintat cu circa 28 mil euro

Amplasarea activelor solare a fost verificată în funcție de sensibilitatea la apă și sol, NATURA 2000 și lista zonelor protejate la nivel național, iar proiectele corespunzătoare au fost aprobate de autoritățile de mediu locale, asigurând gestionarea adecvată a poluării pe șantier.

Proiectul va beneficia de o garanție pentru pierderi primare acordată de Uniunea Europeană în cadrul Programului InvestEU, în special în cadrul Produsului General de Datorie EBRD și a Ferestrei de Infrastructură Durabilă. În funcție de nevoile efective, eligibilitate și aprobările interne, proiectul poate beneficia de asignări de cooperare tehnică post-semnare susținute de InvestEU Advisory Hub.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus